« 1 23» Pages: ( 1/3 total )
本页主题: 抗震救灾,献出爱心同时,请认清真假!! 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

錺_錺①
ひ嗜鱼?ゞ如命
优秀斑竹奖 终身成就奖
级别: 论坛版主

多谢发贴的人[6198]

抗震救灾,献出爱心同时,请认清真假!!

近日,发生系中国四川既7.8级大【www.canton8.com不良信息过滤】,相信都令很多中国同胞们都感到痛心,爱莫难助?NO!!所以很多论坛会员都发起多捐款活动,对此会员bennypower 收集一众会员所提供方式。系蓝调粤语论坛贴出公告一则。

携手爱心紧急救灾大家都来参加“中国红十字会李连杰壹基金计划”点击可进

另外会员kennychow 所提供 中国红十字会捐献方式 详细信息一则。

呼吁中国的热心国民一起 众志成城 抗震救灾 点击可进

会员sai 所提供中国红十字会李连杰壹基金计划 详细信息一则

携手爱心紧急救灾大家都来参加“中国红十字会李连杰壹基金计划” - 捐款赈灾,大家都快来参与!! 点击可进

各位会员可以根据以上热心会员所提供滴方式选择救助有需要噶人``

注意:各会员还可以留意各大网站宣传。无论会员用什么方式捐款都要自行承担一切风险,本论坛不负上任何法律责任。提醒各会员你系捐款同时也查清你所捐款单位各项事务,勿给予某些打着赈灾旗号的骗徒有机可乘。

PS:其中个人言论,不代表蓝调粤语论坛观点及立场。
[ 此贴被錺_錺①在2008-05-14 17:55重新编辑 ]
本帖最近评分记录:
  • 银纸:20 | 操作人: 小加菲 | 理由:
  • 本人管理的范围:粤讲粤出色、侦灵地带

顶端 Posted: 2008-05-14 12:29 | [楼 主]
    喜力
    级别: 普通人

多谢发贴的人[653]

收到,喺未手機都可以發短信去捐咖,我捐咗
    顶端 Posted: 2008-05-14 13:23 | 1 楼
    錺_錺①
    ひ嗜鱼?ゞ如命
    优秀斑竹奖 终身成就奖

Quote:
    引用第1楼喜力2008-05-14 13:23发表的:
    收到,喺未手機都可以發短信去捐咖,我捐咗

以上会员所发噶帖都有详细噶捐款方法,多谢你噶支持!!
    本人管理的范围:粤讲粤出色、侦灵地带

顶端 Posted: 2008-05-14 13:48 | 2 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[27339]

香港7號係香港捐左囉!!
    「龍遊氹仔不須記,苦樂平常志高飛。」
    顶端 Posted: 2008-05-14 13:50 | 3 楼
    kennychow
    级别: 新人

多谢发贴的人[97]

Quote:
    引用第0楼錺_錺①2008-05-14 12:29发表的:
    近日,发生系中国四川既7.8级大【www.canton8.com不良信息过滤】,相信都令很多中国同胞们都感到痛心,爱莫难助?NO!!所以很多论坛会员都发起多捐款活动,对此会员bennypower 收集一众会员所提供方式。系蓝调粤语论坛贴出公告一则。

携手爱心紧急救灾大家都来参加“中国红十字会李连杰壹基金计划”

另外会员kennychow 所提供 中国红十字会捐献方式 详细信息一则。
    .......

呢位楼主请问发言时要慎重考虑,我身位中国人,中国的公民,都有一颗热诚的心,虽然我本人嘸能力为社会贡献D咩,亦不能为重灾区的国民尽一分力量,但我能够做到的是喺呢度呼吁蓝调的会员或者中国的人民团结起来,为四川重灾区募捐善款出一点力量,我地都喺出于一份爱心,为大家提供募捐的信息,但该版的版主竟然对我们指桑骂怀,暗示我们喺打着赈灾旗号的骗徒,严重的侮辱咗我地的人格......本人严重抗议........

你可以吾相信,你可以吾捐款....但你千万不要用你的嫉妒之心黎侮辱别人
    顶端 Posted: 2008-05-14 13:53 | 4 楼
    小加菲
    唔知有冇人見到我呢?
    终身成就奖 优秀斑竹奖

多谢发贴的人[10670]

Quote:
    引用第4楼kennychow2008-05-14 13:53发表的:

呢位楼主请问发言时要慎重考虑,我身位中国人,中国的公民,都有一颗热诚的心,虽然我本人嘸能力为社会贡献D咩,亦不能为重灾区的国民尽一分力量,但我能够做到的是喺呢度呼吁蓝调的会员或者中国的人民团结起来,为四川重灾区募捐善款出一点力量,我地都喺出于一份爱心,为大家提供募捐的信息,但该版的版主竟然对我们指桑骂怀,暗示我们喺打着赈灾旗号的骗徒,严重的侮辱咗我地的人格......本人严重抗议........

你可以吾相信,你可以吾捐款....但你千万不要用你的嫉妒之心黎侮辱别人

小朋友!你有無諗錯隔離呀!呢位版主係想提醒大家,

好多騙徒會趁呢個機會去呃人錢架!

版主係唔想,你地既善心和善款,

落入一些不法份子手上姐!

別唔會

2009年1月28日!!

本人管理的范围:粤讲粤出色、手機相關!!
    顶端 Posted: 2008-05-14 14:18 | 5 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖

捐錢嘅同時,真係要小心比人握!!
    顶端 Posted: 2008-05-14 15:13 | 6 楼
    傻哥
    中流砥柱剑走偏锋
    级别: 仙人

多谢发贴的人[3065]

献出爱心 谁愿见这不幸
    真心爱 实践 四海一心
    在这天地内 充满关心慰问
    伤痛 谁也动了 恻隐

献出爱心 全力挽这灾难
    急需以 信心 爱心支撑
    让爱心做旗舰 冲破阻隔界限
    苦痛 谁也愿意 分担

不分远近 不分富或贫
    分担责任 同情共慰问 正因我亦是人
    为救急 为活命 将爱心送赠
    此际愿世上每颗心都靠近

不要叹息 求尽你每一分力
    哀伤里 更应学会 珍惜
    是爱心动力 小我也显出魄力
    今天安泰惟盼  学会感激

不分远近 不分富或贫
    此际愿世上每颗心都靠近

患难里照应  每颗心尽全力
    默默送暖意  爱心应是无敌
    珍惜生命力 哀伤里添新价值
    今天以诚意共创造新绩
    不分远近 不分富或贫
    此际愿世上每颗心都靠近
    顶端 Posted: 2008-05-14 15:22 | 7 楼
    錺_錺①
    ひ嗜鱼?ゞ如命
    优秀斑竹奖 终身成就奖

Quote:
    引用第4楼kennychow2008-05-14 13:53发表的:

首先,我很多谢你回呢张帖,将你所理解噶意思话卑我甚至所有人知,你系如此理解的。我相信只有热爱自己噶祖国先会如此敏感.

但系我都想讲,我发呢张帖无你所理解包含噶意思,一丝一毫都无,是问身为中国人,有边个悟爱自己个祖国,祖国同胞有事,有边个悟紧张,有边个悟心急?

kennychow,未经你允许甘嗌你,希望你原谅。我自问我爱自己噶祖国,亦都关心国家正发生噶任何一件事。

作为一个版主,我谂你都知我应该系有权限delete帖子噶权限,假若我真系怀住指桑骂怀甚至所谓噶嫉妒之心,我可以完全将所有关于抗震救灾噶帖,全部del咗距,为何还要加亮甚至将你地所发噶帖合并再发一张帖?我只不过系想将我地可以为灾区人民尽力噶方法集中提供卑所有会员。

换个角度,或许我真系太过肤浅,又或者ME思考噶问题太过复杂,但至少我悟排除真系有D黑心人(我所讲噶贱人)系呢件事大作文章,甚至打住捐献噶名义赚取我地千千万万同胞噶救命资源。如果换咗你知道自己所尽噶绵薄之力卑人贪污甚至系骗走咗。你会作何感想?我只系作提醒,绝无含沙射影及指桑骂怀之意。

好,我想讲同埋要讲噶都讲完,懂我的人自然懂我,不懂我者我亦不强求。
    [ 此贴被錺_錺①在2008-05-14 16:46重新编辑 ]

顶端 Posted: 2008-05-14 15:28 | 8 楼
    傻哥
    中流砥柱剑走偏锋

开贴嘅又冲动,回帖嘅又激动
    顶端 Posted: 2008-05-14 15:49 | 9 楼
    錺_錺①
    ひ嗜鱼?ゞ如命
    优秀斑竹奖 终身成就奖

Quote:
    引用第9楼宇智波斑2008-05-14 15:49发表的:

我开帖从来悟冲动,回帖激动人之常情姐。
    [ 此贴被錺_錺①在2008-05-14 16:16重新编辑 ]

顶端 Posted: 2008-05-14 16:01 | 10 楼
    gy77gy77
    親口講您累得很
    灌水天才奖

只double方唔洗動氣,佢可能唔知道幾年前南亞【www.canton8.com不良信息过滤】+海兆...全球over三十億善款,有幾多愛嚟做左什麼行政費,車馬費...唔係話有d正途收嘅善款都要左等右等都唔可以落到d災民手上,搞一大輪成立個什麼重建基金,係哩個世界上...真係有d無恥之徙搵死人過橋,出嚟打劫架握9錢!!

如果有得選擇...我寧願見到災民兩餐溫飽先...捐得嗰三舊水唔講咁多啦...one more time 請大家小心選擇捐獻途徑!!
    顶端 Posted: 2008-05-14 16:06 | 11 楼
    錺_錺①
    ひ嗜鱼?ゞ如命
    优秀斑竹奖 终身成就奖

Quote:
    引用第11楼gy77gy772008-05-14 16:06发表的:
    只double方唔洗動氣,佢可能唔知道幾年前南亞【www.canton8.com不良信息过滤】+海兆...全球over三十億善款,有幾多愛嚟做左什麼行政費,車馬費...唔係話有d正途收嘅善款都要左等右等都唔可以落到d災民手上,搞一大輪成立個什麼重建基金,係哩個世界上...真係有d無恥之徙搵死人過橋,出嚟打劫架握9錢!!

如果有得選擇...我寧願見到災民兩餐溫飽先...捐得嗰三舊水唔講咁多啦...one more time 請大家小心選擇捐獻途徑!!

多谢只7哥甘理解ME``

其实凡事想美好果边谂无错既`~~起码可以保持纯真``

哎``呢只double芳我谂都系一个多事兼八褂的人``啊哈哈```

顶端 Posted: 2008-05-14 16:27 | 12 楼
    傻哥
    中流砥柱剑走偏锋

Quote:
    引用第10楼錺_錺①2008-05-14 16:01发表的:

我开帖从来悟冲动,回帖激动人之常情姐。

唔讲,讲多错多
    顶端 Posted: 2008-05-14 16:39 | 13 楼
    錺_錺①
    ひ嗜鱼?ゞ如命
    优秀斑竹奖 终身成就奖

Quote:
    引用第13楼宇智波斑2008-05-14 16:39发表的:

唔讲,讲多错多

岩``越讲越错

顶端 Posted: 2008-05-14 16:41 | 14 楼
    小加菲
    唔知有冇人見到我呢?
    终身成就奖 优秀斑竹奖

Quote:
    引用第9楼宇智波斑2008-05-14 15:49发表的:

係!你最冷靜

顶端 Posted: 2008-05-14 16:42 | 15 楼
    傻哥
    中流砥柱剑走偏锋

Quote:
    引用第15楼小加菲2008-05-14 16:42发表的:

係!你最冷靜

想闹我么?出声咯?千其无忍啊
    顶端 Posted: 2008-05-14 17:10 | 16 楼
    kennychow

多谢发贴的人[97]

Quote:
    引用第5楼小加菲2008-05-14 14:18发表的:

小朋友!你有無諗錯隔離呀!呢位版主係想提醒大家,

好多騙徒會趁呢個機會去呃人錢架!

.......

呢位大朋友..咁你又有呣唸错隔离啊...

我一心提供信息,却比人指爽骂怀话喺骗徒.

相信我呢个信息你就捐..吾相信你大可以吾捐..

做善事吾需要讲太多..靠自己的判断能力
    顶端 Posted: 2008-05-14 17:20 | 17 楼
    kennychow

多谢发贴的人[97]

呢位版主最呒激动..喺好心嘅人先最激动..

好心提供募捐信息嘅就喺骗徒..

激动到今日马上发贴讲某些打着赈灾旗号的骗徒有机可乘。嘅呢D就喺全中国最伟大嘅人
    顶端 Posted: 2008-05-14 17:23 | 18 楼
    kennychow

多谢发贴的人[97]

版主,虽然你出法点喺好,你咁样讲会简接暗指某位发贴嘅会员喺骗徒.请发贴前要注意发起募捐信息嘅会员嘅感受!我讲嘅就喺咁多.
    顶端 Posted: 2008-05-14 17:29 | 19 楼
    小加菲
    唔知有冇人見到我呢?
    终身成就奖 优秀斑竹奖

Quote:
    引用第16楼宇智波斑2008-05-14 17:10发表的:

想闹我么?出声咯?千其无忍啊

做乜要鬧你

顶端 Posted: 2008-05-14 17:31 | 20 楼
    小加菲
    唔知有冇人見到我呢?
    终身成就奖 优秀斑竹奖

Quote:
    引用第17楼kennychow2008-05-14 17:20发表的:

呢位大朋友..咁你又有呣唸错隔离啊...

我一心提供信息,却比人指爽骂怀话喺骗徒.
    .......

哈哈…咁你想點呀!平心靜氣D

顶端 Posted: 2008-05-14 17:38 | 21 楼
    傻哥
    中流砥柱剑走偏锋

Quote:
    引用第20楼小加菲2008-05-14 17:31发表的:

做乜要鬧你

咁你就唔好响我面前讲埋晒D唔等使嘅嘢
    顶端 Posted: 2008-05-14 17:47 | 22 楼
    小加菲
    唔知有冇人見到我呢?
    终身成就奖 优秀斑竹奖

其實…現今社會,
    文字好,語言也好!
    都好易令人誤會架!
    同一句說話,唔同既演譯,
    有唔同人既理解,
    所以,你要咁諗法,
    我地都控制唔到,
    就隨各人既理解去睇樓主呢編野,
    係屬於好意定指桑?懷啦!

顶端 Posted: 2008-05-14 17:48 | 23 楼
    小加菲
    唔知有冇人見到我呢?
    终身成就奖 优秀斑竹奖

Quote:
    引用第22楼宇智波斑2008-05-14 17:47发表的:

咁你就唔好响我面前讲埋晒D唔等使嘅嘢

咩叫唔等駛呀!我講既野,你認為唔等駛,你有權唔聽!
    但你無權阻止我講野

顶端 Posted: 2008-05-14 17:53 | 24 楼
    Mc.大醜醜
    寂寞空虛。

多谢发贴的人[6997]

Quote:
    引用第24楼小加菲2008-05-14 17:53发表的:

但你無權阻止我講野

嘘...嘘....五好甘劳气..

.....................
    顶端 Posted: 2008-05-14 18:15 | 25 楼
    小加菲
    唔知有冇人見到我呢?
    终身成就奖 优秀斑竹奖

Quote:
    引用第25楼Mc.大醜醜2008-05-14 18:15发表的:

嘘...嘘....五好甘劳气..

我無勞氣

顶端 Posted: 2008-05-14 18:20 | 26 楼
    Mc.大醜醜
    寂寞空虛。

多谢发贴的人[6997]

Quote:
    引用第26楼小加菲2008-05-14 18:20发表的:

我無勞氣

睇落你好似好大火甘窝...就黎烧到我喇~~

.....................
    顶端 Posted: 2008-05-14 18:22 | 27 楼
    小加菲
    唔知有冇人見到我呢?
    终身成就奖 优秀斑竹奖

Quote:
    引用第27楼Mc.大醜醜2008-05-14 18:22发表的:

睇落你好似好大火甘窝...就黎烧到我喇~~

無D咁既事,不過你想我燒埋你,你都可以同我講既

顶端 Posted: 2008-05-14 18:26 | 28 楼
    傻哥
    中流砥柱剑走偏锋

Quote:
    引用第24楼小加菲2008-05-14 17:53发表的:

但你無權阻止我講野

睇黎你仲未明白我讲紧D乜?你要讲人哋点点点、社会点点点我唔会骚扰你!!!

而我冷唔冷静系我嘅事,与你无关?明白未!
    顶端 Posted: 2008-05-14 18:27 | 29 楼
    « 1 23» Pages: ( 1/3 total )
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » 粤语吹吹吹水区