本页主题: 吴志雄小资料 - 古惑仔大佬B哥 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

无名小卒
级别: 普通人

多谢发贴的人[1693]

吴志雄小资料 - 古惑仔大佬B哥

吴志雄 bw<w u}ED  
外号“B哥”。他那布满上身花花绿绿的文身让每个看过的人过目难忘。假如文身也算黑社会的战绩可以换算功劳,那么,B哥在这一项上有足够的筹码。 8},<e>q  
}6J7 <g  
可以这么说,没有吴志雄的香港黑帮片会少一份色彩。毕竟像他像得那么彻底,脱光衣服还像黑社会的演员并不多。 % kx ^/DH  
P=^#%7J/l  
擅长:黑帮头目、义气打手 D4q >R;  
m`$>:B  
招牌角色:林岭东的两集《监狱风云》集中了香港绝大部分长得像蹲过监的演员,吴志雄饰演的盲蛇戏份不多但惹人注目。《古惑仔》系列里的B哥。
顶端 Posted: 2007-05-16 20:21 | [楼 主]
巴屎閉
至愛星爺

多谢发贴的人[535]

Re:吴志雄小资料

《古惑仔》里好有义气~
顶端 Posted: 2007-05-17 08:53 | 1 楼
无名小卒

第三集仲扮过~东星~军师~志伟~
顶端 Posted: 2007-05-17 12:29 | 2 楼
大龙超
级别: 新人

多谢发贴的人[20]

距扮演得好似真正的黑社会.
顶端 Posted: 2007-05-17 23:32 | 3 楼
无名小卒

Re:Re:吴志雄小资料

Quote:
引用第3楼大龙超2007-05-17 23:32发表的: atnQC  
距扮演得好似真正的黑社会.
%_tk7x  
佢以前本身就系黑社会!
顶端 Posted: 2007-05-18 02:18 | 4 楼
amooh

多谢发贴的人[160]

吴志雄同埋李兆基(外号“高飞”,《古惑仔》入边嘅“基哥”)入行前都系黑社会,人称“慈云山十三太保”嘅两个骨干成员,佢地嘅大佬系陈华,佢地三个一齐坐监,出来之后B哥同基哥加入电影圈,仲作左好多歌劝人向善,仲出埋唱片,梁朝伟嘅电影《砌生猪肉之黑狱断肠歌》入边嘅监狱歌曲就系B哥、基哥所作,而大佬陈华出狱之后做左神父,献身慈善事业。佢地三个依家虽然行返正行,不过仍然相当有江湖地位,因此有佢地参与嘅戏都好少会有黑社会骚扰。。。佢地三个仲有好多古仔,得闲先同各位慢慢讲。。。系咁先。。。。
顶端 Posted: 2007-05-18 09:48 | 5 楼
无名小卒

Quote:
引用第5楼amooh2007-05-18 09:48发表的: a^x  0 l  
吴志雄同埋李兆基(外号“高飞”,《古惑仔》入边嘅“基哥”)入行前都系黑社会,人称“慈云山十三太保”嘅两个骨干成员,佢地嘅大佬系陈华,佢地三个一齐坐监,出来之后B哥同基哥加入电影圈,仲作左好多歌劝人向善,仲出埋唱片,梁朝伟嘅电影《砌生猪肉之黑狱断肠歌》入边嘅监狱歌曲就系B哥、基哥所作,而大佬陈华出狱之后做左神父,献身慈善事业。佢地三个依家虽然行返正行,不过仍然相当有江湖地位,因此有佢地参与嘅戏都好少会有黑社会骚扰。。。佢地三个仲有好多古仔,得闲先同各位慢慢讲。。。系咁先。。。。
-rRz@Cr  
想唔到B哥都喺十三太保之一!其它都听过!
顶端 Posted: 2007-05-19 02:02 | 6 楼
无名小卒

Quote:
引用第5楼amooh2007-05-18 09:48发表的: f)qPFM]%z  
QK,=5~IJ  
卧虎就系陈华做顾问嘅。
顶端 Posted: 2007-05-19 02:07 | 7 楼
帖子浏览记录 版块浏览记录
蓝调粤语 » Movie-电影讨论区

Total 0.031253(s) query 8, Time now is:09-29 19:18, Gzip enabled 粤ICP备06028238号