查看完整版本: [-- 「高齡」 game友馬國明 穿越時空《回到三國》 --]

蓝调粤语 -> 新闻资讯 -> 「高齡」 game友馬國明 穿越時空《回到三國》 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

维小娜 2012-07-07 08:30
2011年,中台韓 嘅電視劇興起玩時空交錯,好似大陸劇嘅《宮鎖心玉》、《步步驚心》;韓國 嘅《屋塔房王世子》、《仁醫》等,連 TVB都摻一腳贈興, 喺《衝啊﹗瘦薪兵團》後推出穿越時空科幻劇《回到三國》。 'H0b1t1S%  
p)d0ZAs  
《回》內容講已屆 37歲「高齡」,但仍沉迷網上遊戲 嘅馬國明,因為一個超怪颱風,將佢吹返去風雲變色嘅三國時代,遇到諸葛亮及劉、關、張、曹操等歷史人物,帶出一個充滿驚喜奇趣 嘅新三國時代。 J1I"H<}-6  
P 0xInW F  
播映日期﹕ 7月 9日起周一至周五晚 8:30pm 翡翠及高清翡翠台 Ol4 )*/oZ  
G dFTKOq  
鋤大 D K252l,;|  
為游說孫權(敖嘉年)、周瑜(陳展鵬)結盟,馬竟然教孫權等人鋤大 D,以牌術大力推銷結盟聯軍嘅好處。 xU/Eu;m  
6,j6,Q(67  
   _w+ix9Fr?  
Q ^%+r"h  
講起《回》劇,原來一波三折。先講播映期吖。 9QaEUy*,  
本來預咗喺《心戰》時段播,誰不知臨時抽起,改播《心戰》。仲有喺《回》開拍前,網民同 TVB喺 TVB討論區發生過罵戰 㗎。為乜會咁呢? bXoj/zek  
事緣《回到三國》劇集開拍時原本公布吳卓羲飾演穿越時空嘅主角,連節目巡禮片段都係吳唱 K。點知到劇集正式開拍,無綫因見穿越人受歡迎,於是踢走吳唱 K搵林峯頂上,引起網民不滿,認為無綫唔尊重吳唱 K,亦唔尊重民意。 v~>^ c1:  
\~4uEk"]  
馬重返現代後,令佢最難忘嘅,唔係嗰班三國英雄,竟然係宮女楊怡。 , 5jE9  
e[fzy0  
最後無綫表面順「民」意,林峯改演諸葛亮,但穿越人一角依然唔係吳唱 K,而係 37歲嘅馬國明。雖然馬國明算係漁人得利,但壓力唔係冇 㗎,試想搵個三十到尾做活潑俏皮嘅gameboy穿梭時空,有 啲講唔過去,而林峯則要掛住長鬚做中年諸葛亮又似乎年輕咗,真係有啲不倫不類。既然高層安排,監製劉嘉豪亦無話可說。 k> I;mEV  
jq{rNxdGx  
搞完一場大龍鳳先拍得成,究竟套劇講乜呢? Fx']kn9  
.@#i   
一個沉迷網上遊戲 嘅現代古惑仔,自稱「 win神」嘅司馬信(馬國明飾)、一個係足智多謀古代人諸葛亮(林峯飾),因為一個怪風令兩人相遇。其間亦與劉備(李國麟飾)、張飛(曾偉權飾)及周瑜(陳展鵬飾)等各路經典人物鬥智鬥力。其實睇落,同十多年前古天樂嘅《尋秦記》異曲同工。大家點睇呢? 7<V(lX.{  
yBKkx@o#z  

mjy27 2012-07-16 14:24
感觉不伦不类,如何可以跟《寻秦记》相提并论,《寻秦记》是改编自黄易的巨作,而《回到三国》,只是根据TVB内部编剧胡编瞎掰,《三》剧男主角与《寻秦记》男主角在知识、计谋、演绎方式上无法比拟,否则,《寻秦记》何以会成为当时最受欢迎的剧集呢。

tjken 2012-07-17 23:17
孔明27岁出山,年纪林峰可以接近。但唔唱k就应该好过马明,因为唔唱k成日都好似未成熟个样

火柴人 2012-07-27 11:12
看得很無奈的MOVIE, 提材新鮮, 但GAP 場連連

查看完整版本: [-- 「高齡」 game友馬國明 穿越時空《回到三國》 --] [-- top --]