查看完整版本: [-- 重游旧地 --]

蓝调粤语 -> 粤语吹吹吹水区 -> 重游旧地 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

傻哥 2019-07-07 05:25
睇到个论坛咁冷清,突然有一种感觉………………点形容好呢,算啦,你哋无人会明白我嘅心情

12124gf 2019-07-07 07:30
九唔搭八......

lzfcqy 2019-07-07 08:23
因为粤语越少化。。。广东依家都好多人直接讲普通话

yeukii 2019-07-07 11:41
都唔一定係因為粵語小人講嘅
可能係呢個論壇冇咩特別 incentive 俾人吹水啫~

jy02622804 2019-07-07 12:09
就系,以架连我自己个小朋友翻屋企都只会讲普通话,我就话在家不能讲普通话,我地身为广府人,在家只可以讲粤语。为什么整天要我们迎合外省人,我们人在广东,应该要外来人员适应我们吧,不是我们去适应外省兄弟吧。个人意见不喜勿喷

zeromax1 2020-02-02 12:39
Quote:
引用第4楼jy02622804于2019-07-07 12:09发表的  :
就系,以架连我自己个小朋友翻屋企都只会讲普通话,我就话在家不能讲普通话,我地身为广府人,在家只可以讲粤语。为什么整天要我们迎合外省人,我们人在广东,应该要外来人员适应我们吧,不是我们去适应外省兄弟吧。个人意见不喜勿喷

啱啊,唔可以連自己本土嘅文化都俾人消滅,粵語嘅歷史源遠流長,絕對比普通話耐,古詩嘅押韻全部都係粵語!

查看完整版本: [-- 重游旧地 --] [-- top --]