« 1 2» Pages: ( 1/2 total )
本页主题: 自己对机器猫叮当大长篇既睇法 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

benny009
级别: 新人

多谢发贴的人[735]

自己对机器猫叮当大长篇既睇法

对大长篇既睇法: .unlr_eA  
PYwGGB-  
旧既大长篇(1998年之前既)非常好睇,每一部大长篇电影版叮当都系精品!!!我觉得里部分作品都融入着漫画家既思想,梦想 同埋个种追求未知既执作。。。。比如<魔界大冒险>啊,<海底鬼岩城>啊,<龙骑士>啊,《铁人兵团》啊......之类都非常精彩!!比较新既大长篇(1998年之后既)非常唔好睇,比如 <风之使者>啊,<太阳王传说>啊,<机器人王国>啊,,,的确无以前个D好睇(你对比下旧既剧场版就知了)。。。。。我觉得系里D比较新既剧场版里面有一种为着 制作 而 制作 既感觉,就系个种纯粹为着完成任务而制作出来既纯商业作品。。。...完全无以前个D旧既叮当剧场版个种振奋人心既感觉 (M?VB*sm0  
u+9)B 6O1  
我几乎全部大长篇都睇过,都系同一个时间买回来集中睇既,比较新既大长篇既内容明显毫无新意,内容无聊,绝对无旧既大长篇有意思!!!只不过画工比较好 SB|Cr: wM  
ol1J1Zg  
我觉得比较新既大长篇唔好睇可能系因为漫画家已经换着,已经唔再系原来既 藤子F不2雄 所创作,因为原作 藤子F不2雄 系 96年(好似系98年) 逝世.....接住落来既大长篇叮当已经换着人制作 |hS^eK_  
tl 9`  
wE -y4V e  
|['SiO$)  
举个例子: aA -j  
Ty vUdU  
比如:《太阳王传说》同《翼之勇者》,两部剧场版都只通过一个“圆圈”就去到着故事发生既地点,。。。。。故事内容太过空洞。。。。。。。 Z6zLL   
y:  ]  
全部叮当电影版我都系同一时间买回来睇噶,所以我既睇法唔受年龄大细既限制,时间差系0,无论旧版大长篇定新版大长篇我都系1个月之内睇既,所以我系完全凭自己既个人欣赏角度去评论,绝对无因为大个着已唔中意某D野。。。。。。 peew <SX  
_aU :[v*!  
V`0Y p  
事实上,我觉得新版既短篇叮当都系无以前个D有趣,以家既新版短篇有小小幼稚。。。。但系以前个D(包括漫画)都非常搞笑。。。。而唔似以家甘有D幼稚。。。我觉得绝对唔系因为时间关系,因为我前几排先岩岩睇完以前原作藤子F不2雄既漫画,我觉得好多故事都好搞笑好有趣,相反以家新版既丁当短篇真系变得无以前甘好睇。。。。。我最近先从网上下载着近年来TVB播过既新版叮当短篇。。。。大部分真系变好幼稚着,变得无聊着,好似变到真系细路仔先中意睇既卡通片(叮当系我心目中系 大人 细路 都岩睇既卡通)。。。。。可能亦都系因为原作换着。。。。。。。。。中有就系TVB 技安 把声变化太大。。。。。根本就唔系 技安 uF ;8B]"  
, {}S<^?]  
中有,以家TVB播放既动画片的确无以前个D好睇,因为我最近买着一套好久以前TVB播过既卡通--《猛鬼校园》(粤语配音,总之系好久之前播过既,,我以前无睇过,后来先知道TVB播过),发觉非常好睇,以前TVB播既卡通的确比以家好睇好多,有意思得多,即使系叮当既剧场版,我也觉得越新越唔好睇,因为原作换着人,创作出来既故事无以前有意思,反而系以前原作既剧场版有意思得多!!!!!我觉得卡通片越新越唔好睇既原因有好多方面,比如时下日本既动画制作为了成本,时间,利润而降低着动画既质量和内容。。。。。。。TVB以家播卡通片多数系为着卖玩具。。。。。。。中国盗版影响日本动漫既“钱途”之类。。。。。。。。。。中有就系某D人讲既人大着,对卡通既睇法变着。。。。。。。。但系我觉得里点系我身上好似唔存在,因为我睇返以前我无睇过既旧卡通片,我觉得非常好睇。。。。新既卡通片唔系话绝对无旧既好睇,只不过系新出既卡通片 经典既越来越少,好睇既唔多。。。。。 Uw?25+[b  
8PqlbLo1  
有可能系因为以家制作出来既叮当有数量,无质量,所以令大家产生错觉,觉得自己大个着,觉得叮当唔好睇,唔中意睇叮当咯
[ 此贴被benny009在2006-09-28 09:21重新编辑过 ]
本帖最近评分记录:
  • 银纸:30 (By 刘纹虎) | 理由: 不错的一篇感想,支持!
  • 顶端 Posted: 2006-03-27 17:23 | [楼 主]
    ff无限

多谢发贴的人[0]

除左客观原因,自己成长左,成熟左都会对欣赏叮当呢部纯真动漫有多少影响!
    顶端 Posted: 2006-03-27 23:04 | 1 楼
    benny009

多谢发贴的人[735]

Quote:
    引用第1楼ff无限2006-03-27 23:04发表的“”: %c\k LSe  
    除左客观原因,自己成长左,成熟左都会对欣赏叮当呢部纯真动漫有多少影响!
    "|1iz2L  
    3Ji$igL  
    m }HaJ  
    你错了,全部叮当电影版我都系同一时间买回来睇噶,所以我既睇法唔受年龄大细既限制,时间差系0,无论旧版大长篇定新版大长篇我都系1个月之内睇既,所以我系完全凭自己既个人欣赏角度去评论,绝对无因为大个着已唔中意某D野。。。。。。 j:'g*IxM_  
    8Vj'&UY  
    中有,以家TVB播放既动画片的确无以前个D好睇,因为我最近买着一套好久以前TVB播过既卡通--《猛鬼校园》(粤语配音,总之系好久之前播过既,,我以前无睇过,后来先知道TVB播过),发觉非常好睇,以前TVB播既卡通的确比以家好睇好多,有意思得多,即使系叮当既剧场版,我也觉得越新越唔好睇,因为原作换着人,创作出来既故事无以前有意思,反而系以前原作既剧场版有意思得多!!!!!我觉得卡通片越新越唔好睇既原因有好多方面,比如时下日本既动画制作为了成本,时间,利润而降低着动画既质量和内容。。。。。。。TVB以家播卡通片多数系为着卖玩具。。。。。。。中国盗版影响日本动漫既“钱途”之类。。。。。。。。。。中有就系你所讲既人大着,对卡通既睇法变着。。。。。。。。但系我觉得里点系我身上好似唔存在,因为我睇返以前我无睇过既旧卡通片,我觉得非常好睇。。。。新既卡通片唔系话绝对无旧既好睇,只不过系新出既卡通片 经典既越来越少,好睇既唔多。。。。。
    [ 此贴被benny009在2006-03-28 08:40重新编辑 ]
    顶端 Posted: 2006-03-28 08:28 | 2 楼
    ff无限

多谢发贴的人[0]

你讲得非常有道理啊,我也只说了年龄会对动画咯欣赏有多少影响,呢个多少系对唔同人来讲,有D人好似你甘,一直都保持对动画的那份真,所以时间绝对唔系影响你对好动画的感觉.而且依加D动画出咯数量系多左,但系吸引到人的动画数似乎真系少左,多左几分商业味道,少左几分动人! Kd^.>T-   
      所以好多人都想透过睇番以前的动画,其中之一希望睇到以前动画中精华,另一方面更想重温旧动画里面蕴涵那份感情!
    顶端 Posted: 2006-03-29 00:30 | 3 楼
    benny009

多谢发贴的人[735]

Quote:
    引用第3楼ff无限2006-03-29 00:30发表的“”: \]u;NbC]  
    你讲得非常有道理啊,我也只说了年龄会对动画咯欣赏有多少影响,呢个多少系对唔同人来讲,有D人好似你甘,一直都保持对动画的那份真,所以时间绝对唔系影响你对好动画的感觉.而且依加D动画出咯数量系多左,但系吸引到人的动画数似乎真系少左,多左几分商业味道,少左几分动人! }<0N)dpT  
      所以好多人都想透过睇番以前的动画,其中之一希望睇到以前动画中精华,另一方面更想重温旧动画里面蕴涵那份感情!
    ?F AI@4  
    ;[Mvk6^'R  
    顶端 Posted: 2006-03-29 14:38 | 4 楼
    ff无限

多谢发贴的人[0]

无其它朋友发表意见拉?
    顶端 Posted: 2006-03-30 09:00 | 5 楼
    benny009

多谢发贴的人[735]

Quote:
    引用第5楼ff无限2006-03-30 09:00发表的“”: =SfNA F  
    无其它朋友发表意见拉?
    /;*_[g5*i  
    K92j BR  
    -]Z7^  
    ><<>4(eF p  
    我以家先发觉 技安 同 静仪 把声 都变晒~~!TVB 配音既 技安 同 静仪 以前把声唔系甘噶。。。。。。。。。。以前把声好听好多,以家变着之后,觉得 技安 唔似 粗鲁既男仔,静仪 唔似 温柔既女仔。。。。。。。。。。以家将 叮当 改成“多拉A梦”我觉得唔爽!!do la A men 本来就系日文发音,无必要将 叮当 改成 “多拉A梦”牵强甘来模仿日文发音啊,就叫 叮当 唔系好好咩?点解系都要改名换声??声优可能某D原因一定要换,比如 配音员 退休啊,有病啊。。。。之类,但系名我就觉得 叮当 听惯着,叫 叮当 比较熟悉D,,,岩听D........中有 技安 同 静仪 都被 改成 胖虎 同 静香,我觉得改着之后难听好多~~~~~ X4 Arn,  
    8s1nE_3  
    顶端 Posted: 2006-03-30 22:16 | 6 楼
    ff无限

多谢发贴的人[0]

无错,关于改名你正正讲中我的心声,睇左甘多年叮当,呢个名已经系我地内心烙下不可磨灭咯痕迹,大家都一致认为呢个名好亲切,好贴切,技安变成胖虎,静仪又变成"香",啊福好系又变埋? PI9,*rOy  
      到底系唔系版权问题呢?所以大改变?有消息就请发上来大家一齐研究下!
    顶端 Posted: 2006-03-31 10:36 | 7 楼
    benny009

多谢发贴的人[735]

Quote:
    引用第7楼ff无限2006-03-31 10:36发表的“”: bb6x} jR  
    无错,关于改名你正正讲中我的心声,睇左甘多年叮当,呢个名已经系我地内心烙下不可磨灭咯痕迹,大家都一致认为呢个名好亲切,好贴切,技安变成胖虎,静仪又变成"香",啊福好系又变埋? gv*b`cl   
      到底系唔系版权问题呢?所以大改变?有消息就请发上来大家一齐研究下!
    l_g$6\&|  
    ,lZ19B?WP  
    6/UOz V,[  
    "啊福" 被改成 "小夫"
    顶端 Posted: 2006-03-31 16:30 | 8 楼
    benny009

多谢发贴的人[735]

事实上,我觉得新版既短篇叮当都系无以前个D有趣,以家既新版短篇有小小幼稚。。。。但系以前个D(包括漫画)都非常搞笑。。。。而唔似以家甘有D幼稚。。。我觉得绝对唔系因为时间关系,因为我前几排先岩岩睇完以前原作藤子F不2雄既漫画,我觉得好多故事都好搞笑好有趣,相反以家新版既丁当短篇真系变得无以前甘好睇。。。。。我最近先从网上下载着近年来TVB播过既新版叮当短篇。。。。大部分真系变好幼稚着,变得无聊着,好似变到真系细路仔先中意睇既卡通片(叮当系我心目中系 大人 细路 都岩睇既卡通)。。。。。可能亦都系因为原作换着。。。。。。。。。中有就系TVB 技安 把声变化太大。。。。。根本就唔系 技安
    顶端 Posted: 2006-04-02 21:49 | 9 楼
    ff无限

多谢发贴的人[0]

系唔系技安声音变得太温柔拉?而且唱歌又变得好动听?
    顶端 Posted: 2006-04-02 23:26 | 10 楼
    benny009

多谢发贴的人[735]

Quote:
    引用第10楼ff无限2006-04-02 23:26发表的“”: P'KA-4!  
    系唔系技安声音变得太温柔拉?而且唱歌又变得好动听?
    @qNY"c%HV  
    WJ8i=MO67  
    AXbb-GK  
    总之把声变着,变得难听着,你无听过?? k$$SbStD  
    我对短篇既评价系: 以前既旧版短篇画得虽然唔够好睇,但系故事内容好睇 gS FZ>v*6  
                以家既新版短篇画得虽然比以前好睇,但系故事内容唔系甘好睇
    顶端 Posted: 2006-04-03 08:00 | 11 楼
    benny009

多谢发贴的人[735]

以下引用某位粤漫社某位网友: [W )%0lx  
    B  W*8  
    以下是引用菠萝油在2006-4-6 12:37:59的发言: +pYgh8w@  
    g; Ugr8  
    l2;$qNAo  
    (rFkXK4^J  
    以前帮技安配音的是郭志权,他现在好像已经出国留学去了。根本不是退休,他还那么年轻退什么休啊?更加不可能是被炒啦,郭志权以前还在TVB配音的时候就是无线配音组的当家小生,是当时非常有实力又受欢迎的配音演员。西游记的旁白和那时候很热的日剧《同一屋檐下》的柏木雅也就是他配音的,而且技安的配音演员在好几年前《多啦A梦》还叫《叮当》的时候就换了。换成那时候的新进配音演员陈卓智配音。以上这些稍微有一点香港配音资料的配音爱好者都知道的事。还有郭志权前几年暂停配音时就是去外国学习别国的配音演员的配音技术的,没有那么轻易就会放弃甘有前途既配音工作的。我看动画片更耐就无听过TVB炒过哪个配音演员,特别是在配音人才短缺的时候。用只脚趾公头想想都知道啦
    顶端 Posted: 2006-04-10 22:55 | 12 楼
    zzrsums

多谢发贴的人[5]

本想发表点看法,不过用粤语打字太累了~ XHv m{z=  
    还是坐在前排听两位高见了
    顶端 Posted: 2006-04-11 10:41 | 13 楼
    benny009

多谢发贴的人[735]

Quote:
    引用第13楼zzrsums2006-04-11 10:41发表的“”: sRLjKi2D  
    本想发表点看法,不过用粤语打字太累了~ 4 dHGU^#WZ  
    还是坐在前排听两位高见了
    Q0`@=5?-  
    $'}|/D  
    /T qbl^[  
    你也可以打国语的呀,我也想听听你的看法
    顶端 Posted: 2006-04-11 20:35 | 14 楼
    ff无限

多谢发贴的人[0]

不要说打嘛,“打国语”,我们的是和平人士,不讲打讲杀! W|{!0w  
    应该说用国语叙述!
    顶端 Posted: 2006-04-12 01:49 | 15 楼
    benny009

多谢发贴的人[735]

有人话 静仪 把声 中系原来既配音员配音,但系我觉得以前个把比较成熟D,以家既好似变得好做作甘样.......比如:"啊!大雄,我惊啊..."之类....中有以家既叮当啊,大部分都系见到大雄想要乜就卑乜巨,无意思......而且D道具越来越无聊,兼幼稚 MS2/<LD3d  
    ~ D/Lo$K"  
    以上纯属我个人睇法,讲得晤岩听,唔好介意啊,以和为贵
    顶端 Posted: 2006-04-12 13:23 | 16 楼
    benny009

多谢发贴的人[735]

Quote:
    引用第15楼ff无限2006-04-12 01:49发表的“”: d n%'bt  
    不要说打嘛,“打国语”,我们的是和平人士,不讲打讲杀! H11@ DQ6  
    应该说用国语叙述!
    5M>SrZH  
    EN>a^B+!  
    :E|+[}|  
    粤语里面的"打"是输入的意思
    顶端 Posted: 2006-04-12 13:24 | 17 楼
    ff无限

多谢发贴的人[0]

Quote:
    引用第17楼benny0092006-04-12 13:24发表的“”: #LYx;[D6  
    3=Xvl 58k  
    /PBK:B  
    85H*Xm?d#  
    粤语里面的"打"是输入的意思
    v9D[| 4  
    NUi&x+  
    li`  
    你看小BEN的解释是不是很到位!
    顶端 Posted: 2006-04-13 12:37 | 18 楼
    benny009

多谢发贴的人[735]

我觉得叮当以家就系纯商业作品,以前原作既叮当里面可以发现好多漫画家想令大家体会度既野,比如家庭,社会,梦想之类既野........但系以家既叮当.......唔想多讲拉.....
    顶端 Posted: 2006-04-15 18:07 | 19 楼
    ff无限

多谢发贴的人[0]

呢两日TVB中午播咯叮当我都没睇过!
    顶端 Posted: 2006-04-16 02:21 | 20 楼
    benny009

多谢发贴的人[735]

听讲好多人话 龙珠GT 唔好睇........有人话已经唔再系鸟山明画出来既.......有人就话中系鸟山明画既.......不过已经唔再好似以前既龙珠好睇了..........
    顶端 Posted: 2006-04-16 09:17 | 21 楼
    ff无限

多谢发贴的人[0]

我觉得都唔错啊,GT画功制作比较精细,剧情方面,因为多年的创作,已经很难有大突破拉,无7龙珠-龙珠Z个种质的飞跃!
    顶端 Posted: 2006-04-16 23:11 | 22 楼
    rock709394
    级别: 神人

多谢发贴的人[1998]

居我所知藤子不2雄系2个人! nTPq|=C  
    其中一个死咗...不过另外个个5知咯!
    時光將新變舊…
    顶端 Posted: 2006-04-19 20:04 | 23 楼
    benny009

多谢发贴的人[735]

以前叮当对大雄唔系百依百顺,以前大雄一般都系甘求叮当,叮当先会逼于无奈先会帮大雄,因为叮当想令大雄知道唔可以样样野都靠法宝,做人一定要学识靠自己......而唔系好似以家甘,系大雄既仆人甘样..我觉得可能系原作变着既缘故,先会令叮当对大雄百依百顺 @ZGD'+zd?  
    rE$=~s  
    以上系我个人睇法
    顶端 Posted: 2006-04-19 21:15 | 24 楼
    comcom
    级别: 普通人

多谢发贴的人[1]

我觉得新版真的无以前旧既好睇
    顶端 Posted: 2006-04-28 23:34 | 25 楼
    wildduck
    级别: 论坛巡警

多谢发贴的人[11830]

配音更换是因为配音员也要更新换代啊. M  A  
    大家都会老的嘛. b]k9c1x  
    |58xR.S'g  
    至于说叮当还是多拉A梦. ` D={l29H  
    我想老一辈人会喜欢叮当.但新一带,尤其是2000年后出生的 Z=j6c"  
    都是会说多拉A梦.
    顶端 Posted: 2006-05-11 11:30 | 26 楼
    kimwong911

多谢发贴的人[0]

路过~~~~~~~~~~
    顶端 Posted: 2006-07-30 05:14 | 27 楼
    saint文少
    BEAT L.A
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[14534]

现在觉得好多动画片都不好看了,近年来我也只是看了踢出我天地同数码暴龙4,现在D动画片加入太多商业元素嗲,不是给小孩看而是给大人看
    顶端 Posted: 2006-08-15 17:39 | 28 楼
    wewehan
    级别: 普通人

多谢发贴的人[0]

叮当是我们一直的梦,为何要这样来摧毁它~~~呜呜呜~~~
    顶端 Posted: 2006-08-17 18:53 | 29 楼
    « 1 2» Pages: ( 1/2 total )
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » Anime-动漫讨论区