本页主题: ATV出動鍾庭耀搵真相 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

xjb
级别: 新人

多谢发贴的人[3730]

ATV出動鍾庭耀搵真相

图片:
大婆同二奶鬥足幾十年, CCTVB係咪真係多人睇啲? A記嘅節目係咪長期得幾點收視?長期處於捱打狀態嘅亞洲電視,噚日宣佈搵咗港大民意研究計劃調查收視真相,希望幫 A記鹹魚翻生。鍾庭耀博士橫睇掂睇都似書生唔似神探,調查特首民望、點算遊行人數就出晒名啫,查案拍劇唔通都係鍾博士專長? e=##X}4zZ  
,./ n@.na  
2(uh7#Q  
整咗個「優眾指數」 y=Eb->a){  
 3B]E2  
實情 A記今次使幾百萬元同港大合作係想殺出一條血路。一直以嚟, CCTVB、 A記同埋廣告商會都係夾錢搵獨立機構做收視率調查,最初搵 AGB尼爾森,最近五年就搵咗內地機構「央視─索福瑞媒介研究」( CSM)。 A記唔止一次質疑 CSM嘅抽樣有問題,做嚟做去都係嗰 650戶,死都唔轉,最近一次開火係 2009年年底,大受好評嘅《亞洲星光大道》計出嚟收視率得 7點,激到 A記高層紮紮跳。 *QN,w BQ  
0`pCgF  
A記覺得遊戲規則唔公平,決定拒絕再玩,搵咗港大今年 1月 1號開始連續五年做電視觀眾研究,仲整咗個「優眾指數( QMI)」量度收視比率同埋欣賞指數,同以往用開嘅「每千次展示成本( CPM)」抗衡,每八個禮拜做至少 6,500個不同樣本,係 CSM嘅 10倍。鍾博士今次被委以重任,話明做欣賞指數嘅調查好有經驗,唔使參考 CSM點做云云。 <XrXs  
r5Q#GY>  
噚日出席記者會嘅亞視高級副總裁鄺凱迎話,免費電視嘅廣告餅每年大約 33億元,過去 10年冇乜大增長;同一時間,電視觀眾嘅平均年齡超過 40歲,甚至 50歲,偏離咗香港人口中位數 37、 38歲,佢都好想知道究竟廣告商嘅 budget去晒邊,同埋 80後係點睇電視,希望 TVB第日都會加入呢個研究。 a,fcKe&B  
|Fx *,91  
(0@b4}Z  
曾醒明暗示方法 out I>8_gp\1  
OeGLMDw  
雖然個研究只係開始咗兩個禮拜,不過鍾博士已經提供咗一啲初步數據, 80後就有近七成人會用電腦或者手機睇電視,高過整體觀眾一成有多。 E 6#/@C,  
\hBzQ%0  
唔知係咪亞視嘅說話唔啱聽,噚日去採訪記者會嘅 TVB行家聽咗唔夠 10分鐘就拉隊走人。無綫電視外事部副總監曾醒明就暗示 A記呢種調查方法已經 out,佢話呢行自 1992年起用「 people meter」即係個人收視紀錄儀 24小時追蹤住宅用戶睇緊乜嘢節目,符合國際標準,之前用日記式,由觀眾自行記錄,再之前先係用電話訪問,無綫唔會用啲舊方法咁話。八方平時冇乜興趣睇電視,不過真係想知香港民調之父鍾庭耀 vs CSM邊個會贏出。
顶端 Posted: 2011-01-19 14:32 | [楼 主]
wildduck
级别: 论坛巡警

多谢发贴的人[11830]

冇真相可言。 ;NP-tA)  
TtJX(N~  
横掂两个台我都基本唔睇个咯
顶端 Posted: 2011-01-19 17:59 | 1 楼
xjb
级别: 新人

多谢发贴的人[3730]

ATV,算吧啦
顶端 Posted: 2011-01-20 14:31 | 2 楼
帖子浏览记录 版块浏览记录
蓝调粤语 » 新闻资讯