本页主题: “国际中华小姐”妙解广东方言 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

一乐
水区揸fei人
级别: 普通人

多谢发贴的人[126]

“国际中华小姐”妙解广东方言

由香港无线和佛山电视台联手主办的“2007国际中华小姐”总决赛在佛山市举行,三位主持曾志伟、巫启贤、李浩林轮番考验各选手对广东方言俚语的理解,大部分选手都不是正宗广东人,所以笑料百出。以下是精彩片断: UgAp9$=z  
   9{OO'at?  
  02号陈茵媺(香港): 6Yn>9llo}=  
=( |%%,3  
  问:“你知唔知乜嘢係‘二叔公’啊?” u X1;  
Oe;#q  
  答:“係唔係第二个‘uncle’啊?” Is4,QnY_[  
Q// @5m_  
  问:“咁第二个‘uncle’做乜嘢多啊?” I Wu=z!mO  
@ &N  
  答:“做生意?” A]!0Z:{h%  
N\*oL*[j  
  问:“係啦,依啲生意就係开当铺,唔係好掂就去揾‘二叔公’嘞。知唔知乜嘢係‘二打六’啊?” v|(]u3=1_  
~BuzI9~7P  
  答:“少少似‘鱼旦屋’咁啰。” w{aGH/LN  
j7Fb4;o{  
  问:“‘二打六’即係茄哩啡。‘二五仔’知唔知啊?” X3G593ts  
=F$?`q`  
  答:“我知道,係咪去帮警察查案嗰啲啊?” pFS@yHs  
Uo >aQk  
  问:“差唔多啦,‘卧底’啊。” $x'jf?zs!  
   pL1ABvBB  
  04号陈爽(多伦多)(普通话) ;Va(l$zD  
BS fmS(.  
  问:“‘水瓜打狗’什么意思啊?” : B&~q$  
,Suk_aX>  
  答:“就是用水瓜打狗,但是狗可能跑得很快,所以打不到,没有用这样子。” syB pF:`-W  
1<'z)r4  
  问:“为什么不用冬瓜,西瓜打狗,一定要用水瓜打狗呢?” 7he,(V  
^nNY| *  
  答:“狗可能会游水啊。” ?@4Mt2Z\  
A#cFO)"  
  问:“你不如说那狗流口水。” a C[G_ACwc  
t$nJmfzm  
  答:“我是说狗会游水。” ^(^P#EEG  
m@XX2l9:9  
  问:“所以用水瓜打它比较方便,是吧?” d[9{&YnH !  
Hi={(Z5tC4  
  (志伟用一条水瓜示范敲巫启贤的头,结果断掉一截。) SX"|~Pi(  
uX_#NP/2  
  志伟:“你明白了吧?是‘唔见咗一截’的意思,不是游水,也不是流口水。” B-N//ef}  
   9JP:wE~y  
  06号蔡紫君(鹿特丹) X1(ds*'Kv  
Gt#r$.]W?o  
  问:“‘死鸡撑饭盖’乜嘢意思啊?” UxNn5(:sM@  
+8zACs{p  
  答:“如果你用个死鸡就可以包住个饭盖。” 8%CznAO"?W  
e2 c'Wab  
  问:“唔係包,係撑啵,用脚撑啵!” w>j5oz}  
CWkWW/ZI  
  答:“唔係包就係踢啰,踢走个饭盖啰。” "}Om0rB}1  
'O)v@p "  
  问:“死鸡都唔识郁,点踢个饭盖啊?” <@(\z   
):PN0 .H8  
  答:“扮死鸡丫嘛。” %cn 1d>M+I  
6"G(Iq'2t3  
  问:“好嘢,好嘢,你真係‘死鸡撑饭盖’嘞。” Y^Buz<OiG  
   OU%"dmSDk  
  12号宋熙年(悉尼) ^$P_B-C N  
E>QS^)ih  
  问:“解析下‘流嘢’点解。” u!D?^:u=)  
ivgX o'=  
  答:“‘流嘢’就係譬如你好冻,好似我地今晚咁流鼻涕,咪‘流嘢’啰。” HD KF>S_S  
Jn{)CZ  
  问:“咁‘坚嘢’呢?” L;opQ~g  
LmJjO:W}^y  
  答:“‘坚嘢’梗係TVB啲服装啦,样样都咁坚。” k_}$d{X  
&6CDIxH{  
  问:“都擦得下鞋啵。咁‘笋嘢’呢?” \@Cz 32wg  
I*TTD]e'X  
  答:“‘笋嘢’即係好多芦笋炒埋一齐,好野味。” ]\fHc"/  
CrI<rD%'  
  问:“咁你属唔属于‘冇嘢’啊?” /E<Q_/'Z  
ppIXS(  
  答:“我一定唔係‘冇嘢’。” VQ('ejv}/  
T%%EWa<a  
  问:“你有啲嘢,係嘛?” uxxk&+M  
JvXuN~fI{[  
  答:“我一定有嘢!” R-zS7Jyox  
h!dij ^bD  
  志伟:“咁犀利?”
顶端 Posted: 2007-02-01 02:52 | [楼 主]
trevor123
级别: 新人

多谢发贴的人[5]

the Hong Kong contestant should know the meanings. At least she should know the meaning of 二五仔
顶端 Posted: 2007-02-01 07:08 | 1 楼

多谢发贴的人[0]

二叔公;吾系好明
顶端 Posted: 2007-04-01 14:39 | 2 楼
颠佬
级别: *

多谢发贴的人[]

悟明讲咩!不过纯支持!
顶端 Posted: 2007-04-03 03:48 | 美国 3 楼
mei0409

多谢发贴的人[5]

hahahaha wat a joke!!!!!
顶端 Posted: 2007-04-03 05:57 | 4 楼
帖子浏览记录 版块浏览记录
蓝调粤语 » 粤笑粤爽

Total 0.007544(s) query 6, Time now is:09-29 06:06, Gzip enabled 粤ICP备06028238号