本页主题: 支持广州话既就入黎听下啦。 - 尼首歌系专门唱广州话同广州文化既 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

jay_pen
肥兔仔
级别: 强人

多谢发贴的人[634]

支持广州话既就入黎听下啦。 - 尼首歌系专门唱广州话同广州文化既

管理提醒: (nike024105)
请尽快将地址变为视频,禁止附带地址主题帖! (2010-07-12 22:35)
#~?Q?"  
amq]&.M  
顺便贴埋d歌词上嚟啦。 wuE]ju<  
一齐嚟唱返一首属于广州人嘅歌 !9=hUpRN  
我哋唔讲咁多 我哋唔使啰嗦 bK;I:JK3  
广州文化绝对经得起考验一直传播 , f9V`Pz)  
一齐嚟唱返一首属于广州话嘅歌 *Wk y#  
我哋一齐拍和 唔讲bo po mo fo 2%4dA$H#4w  
紧靠住珠江河 睇住万家灯火 UwOZBF<  
相信广州话 一定会继续开花结果 =H6"\`W  
^$qr6+  
等我嚟话你听乜嘢叫做广州话 v#*9rNEj0  
九个声调千年历史绝对(系)无花无假 H~%HT l  
我唱呢一首歌唔系想讲啲乜叉乜叉 %,f|H :+>u  
只系想讲粤语始终代表住广州文化 DQO~<E6c  
Kp? ):6  
虽然话 而家好似搞到道道伤疤 hJY= )  
但系呢个羊城一直都系我哋嘅家 P#-9{T   
唔理系多哒na 定抑或充满风沙 ,jJ&x7ra8  
只要同心协力一定会再见到木棉花 -q1vB8gjj  
[uCW8:e  
2010亚运就到 我哋都需要知道 ucP }( $  
嚟到广州呢度学两句粤语都真系几好 qN((Xz+AZE  
men水.湿滞.孤寒.铎缩普通话点表达到 ^@?-YWt   
广州话学到好 多得我老窦老母 (|%YyRaX  
rlG& wX  
东山洋楼西关大屋仲有机会睇到 ol]"r5#Q_H  
而家宵夜仲可唔可以去返恩宁路 4mR{\ d  
家阵行多两步 都唔知身处边度 2w)[1s[  
如果连广州话都冇埋 唉... !G E-5\*  
2g shiY8_  
>zcR ?PPs  
f w aq  
la la la /V@~Vlww  
一句一句的哼唱广州话 j3{8]D  
一秒一秒的看广州变化 #T<<{ RA  
英语普语穿梭这闹市下 w@&g9e6E  
请不要忘记它la =^ur@E  
o,l3j|1  
一句一句的说出广州话 &?L K>QV  
请你不要倒气说它老化 Wr+?ul*_  
???充满这大世代 1_JtD|Jy  
这总算烙印吧 !Ra.DSL  
heQ<%NIA"  
<Stfqa6FJ  
A[20i c  
住咗廿年 突然 捻返起以前 E__^>=  
属于我哋广州真系几大转变 s5{N+O)~S  
三岁果年住喺惠福西路旁边 8W' ,T  
成家同牛三星有相当怀念 QC@nRy8%  
"fWAp*nI3t  
后尾搬咗去中山四路住骑楼 (!kd9uV  
添美食致美斋就喺我屋企门口 9MfBsp}c  
一个系快餐先驱 一个专卖酱汁豉油 U$CAA5HV]  
但系今时今日依然避唔开被人拆走 ^6&?R ?y  
\hGo D  
系米搞好市容实要拆迁 (??????) 'iy &%?  
办好亚运真系唔拆唔掂(动迁60万人)  L~F"  
啲新闻仲报道啲工程用咗几钱几钱 4w p5ghe  
用几钱又点啫 你哋又知唔知道 ,_HSvs7-  
而家拆迁唔应该要整色 yZ7aH|Q81B  
因为佢拆走嘥我哋嘅回忆 'N1_:$z@(  
s7j#Yg  
家阵讲广州话 都仲要被人挑剔 =.vc={_ ?  
我真系想知你哋究竟受咗啲乜嘢刺激 piq1cV  
76e%&ZG)Q  
(......) Q'?{_  
yEYlQ=[#  
原来突然 眨下眼 已经过咗廿年 1&{]jG{#  
以前果条杨箕村前迟D都拆成一片 7WZ).,qxY  
每一年嘅宣传都话一年一小变 }bj dK  
变嘅好似系多咗啲公厕小便 3`y9V2&b  
;r(hZ%pD  
系我哋要求太高 定系有啲人无事揾事嚟做 K_\fO|<k  
有人仲加离谱 不停坚持推普 _`6fGu& W  
又无话唔俾你推 何必迫粤语走向一条绝路 [S{KGe:g  
QwaCaYoh  
而家细蚊仔 学校要讲普通话 屋企唔讲广州话  Fa  
难怪要佢借咩 佢会话"吓?" r{DR$jD  
7;cb^fi/  
以前唱儿歌《落雨大》 道道都水浸街 QWt ?` h=  
难怪外省朋友识唱果首"点解点解" (r8R b*OP  
63hOK  
而家话道道都拆 连广州话都要拆 g3B zi6$m  
街又要拆最后变乜嘢风格 G2#={g{  
5xJyW`SWz  
(......) u\~dsD2)q  
^[]G sF  
唉... c.5?Q >!+  
广州呢个地方 经历过太多沧桑 9uk}r; %9  
睇住呢要珠江 唱返两句广州儿歌 1~! 4  
"月光光 照地堂 广州话咁精彩 点会灭亡" VCOz?Y*  
h.\V;6ly  
>>> ,TrrqCw>  
用呢首广州嘅歌 送俾我哋嘅广州 d*7nz=0&$  
广州精神 劲啊" WfbG }%&J  
8K qrB!  
Z i-)PK^  
Cx>iSx  
xyGk\= S  
/jJi`'{U  
终于搞掂喇,唔该晒荷B仔。
[ 此贴被jay_pen在2010-07-14 08:51重新编辑 ]
顶端 Posted: 2010-07-12 12:10 | [楼 主]
me020101
级别: 新人

多谢发贴的人[0]

楼主掂吖~!
顶端 Posted: 2010-07-12 14:29 | 1 楼
得闲潜水
级别: 强的不是人

多谢发贴的人[4640]

Re:支持广州话既就入黎听下啦。

教后代讲粤语就系啦
己不欲、勿施人
顶端 Posted: 2010-07-12 18:06 | 2 楼
luckchris

多谢发贴的人[2]

就系好多地方都讲普通话所以搞到好多人都去hk。就是好多电视台讲普通话,所以我们都去看香港电台了。坚决大家讲广州话。为什么我们迁就得外地人外地人就不迁就我们?
顶端 Posted: 2010-07-13 13:59 | 3 楼
luckchris

多谢发贴的人[2]

取消粤语?全世界甘多人讲英文点解中国唔取消国语学英文啊?取消母语学英文啊!
顶端 Posted: 2010-07-13 14:09 | 4 楼
KCR1668
级别: 普通人

多谢发贴的人[347]

support support support
顶端 Posted: 2010-07-13 17:35 | 5 楼
李米奇

多谢发贴的人[3]

支持楼主!多谢楼主宣传广州文化!只要我们齐心协力一定成功的!!!
顶端 Posted: 2010-07-13 18:18 | 6 楼

多谢发贴的人[54]

楼主,撑你
顶端 Posted: 2010-07-14 00:18 | 7 楼
jay_pen
肥兔仔

多谢发贴的人[634]

我唔识点样转成视频,有无边位仁兄可以帮下手啊。
顶端 Posted: 2010-07-14 02:11 | 8 楼
荷b仔
≮魚蛋幫≯快刀手
级别: 圣人

多谢发贴的人[779]

Re:Re:支持广州话既就入黎听下啦。

Quote:
引用第8楼jay_pen2010-07-14 02:11发表的: jNC@b>E?~  
我唔识点样转成视频,有无边位仁兄可以帮下手啊。
v J_1VW  
'a^'f]"  
Y*KP1=Md  
{SQ#n@Q&$  
顶你个肺啊 肥兔乜你吾晓咩 扮野啊
你的世界 我曾经路过
顶端 Posted: 2010-07-14 02:24 | 9 楼
jay_pen
肥兔仔

多谢发贴的人[634]

Re:Re:Re:支持广州话既就入黎听下啦。

Quote:
引用第9楼荷b仔2010-07-14 02:24发表的: >X$I:M<L  
xV}ybRKV  
]6*+i $  
gWK NC  
W3HTQGV  
顶你个肺啊 肥兔乜你吾晓咩 扮野啊
/ll2lyS+  
我唔系扮野啊,我试过几次都唔得,可能太耐无用,已经唔记得咯。
顶端 Posted: 2010-07-14 08:46 | 10 楼

多谢发贴的人[5]

我都想知道佢哋受咗D乜刺激   D撈閪都聽beyond 王傑拉 難道佢哋全部都死爸爸
顶端 Posted: 2010-07-16 12:07 | 11 楼
tcby233

多谢发贴的人[23]

一个地方语言文化点解唔俾讲呢?有D野系唔可以用普通话来表达架!
顶端 Posted: 2010-07-17 00:44 | 12 楼
tiger123

多谢发贴的人[14]

好鳩簡單因為我地廣東人凡是都中意低調,造成D撈西一種錯覺好似我地廣東人好欺負甘,所以未成日搞出D腦殘提案咯。你睇下人地西藏、新疆都有自己的地方語言學校,唯獨我地廣東就唔可以大家琳下就知啦。
顶端 Posted: 2010-07-17 00:52 | 13 楼
wuwei

多谢发贴的人[1]

撑硬广州话
顶端 Posted: 2010-07-17 10:46 | 14 楼
云中天1
雲飩面

多谢发贴的人[33]

劲啊
來碗雲飩面
顶端 Posted: 2010-07-19 09:19 | 15 楼
beyond3811

多谢发贴的人[3]

真系连讲话权利都无
顶端 Posted: 2010-07-20 17:26 | 16 楼

多谢发贴的人[3]

店到爆..!
顶端 Posted: 2010-07-20 20:08 | 17 楼
黑舍会

多谢发贴的人[0]

睇唔到啦!!可能比人删左!可唔可以发个到我邮箱 fW Vd[zuD4  
jas19@qq.com
顶端 Posted: 2010-07-28 23:44 | 18 楼

多谢发贴的人[4]

对不起,这个视频不存在或已被删除。若有疑问,请联系土豆客服。 I<*U^e  
6Flc4L8JU  
楼主求真相
顶端 Posted: 2010-07-30 19:45 | 19 楼
zhouzh993

多谢发贴的人[0]

嚟架哋 外江佬 凶猛
顶端 Posted: 2010-08-08 20:37 | 20 楼
帖子浏览记录 版块浏览记录
蓝调粤语 » 短片视频&贴图

Total 0.054080(s) query 8, Time now is:09-20 12:17, Gzip enabled 粤ICP备06028238号