本页主题: 第八屆情感路上原創故事徵文活動帖 - 冠亞季軍已出...過兩日評選優秀玩家 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

bennypower
齐来力撑粤语
级别: 论坛版主

多谢发贴的人[6600]

第八屆情感路上原創故事徵文活動帖 - 冠亞季軍已出...過兩日評選優秀玩家

2008年第一次搞活動,也系第八屆情感活動開幕。新的一年新的景象,大家閒時可以來參加下呢期活動。今期既話題系“你最想做咩行業的人?” Q5ao2-\   
活動細則: #SOe &W5  
1.題目自己定,可以寫自己想做個點樣既人?地球人或外星人?醫生或總裁?流氓或乞丐等等,只要你霖得出就可以寫,自由發揮,冇限制冇枷鎖。 g9.hR8X  
2.但切勿牽涉[政 治]同埋[反 動]既“人物與行業”假如參賽會員想做這樣的角色,建議在夢境實行,活動不批准。 % M:"Ai5:  
3.呢次活動基本唔局限時間,直至到下期活動為止。 ? 'nMZ  
活動獎勵: {[dqXG$v `  
1.好耐都冇頒發勛章俾優秀活動會員鳥,所以本次活動在2008年2月10日寫得最好會員會得到兩枚勛章,以示支持benben活動。 yK;I<8+>_  
2.在2008年2月10日前參加的會員獎勵300蚊;超過呢日的參加會員也可以獎勵200蚊。 c Ix(;[U  
3.本次活動分冠、亞、季軍三項,就來過春節所以獎勵非常豐富,冠軍的獎勵888蚊好意頭、亞軍的獎勵688蚊、季軍的獎勵388蚊(各1名,2月10日前評選,另外追加兩枚勛章“活動勛章”以及“金杯勛章”)。 jws(`mIf\  
4.至於得唔到兩枚勛章會員也唔需要灰心,仲可以經過小版篩選3名會員獎勵“優秀勛章”一枚(在2008年2月15日前公布)。 *n\qV*|6bI  
5.活動以跟帖形式參加,切勿另外開帖。小版會寫出範文,有idea會員可以立即參加。首位參加的會員另外獎勵100蚊,誰快誰得獎。寫寫下文章就唔會覺得凍家啦。但千奇唔好寫E文或外文,小版外語能力非常菜。望體諒。 ^a r9$$~/!  
活動範文:(現實生活壓力大,好多時自己有興趣讀既專業都冇法派上用場,絕大部分都系做自己唔相關專業的行業,為左乜而去轉行業?米就系因為市場既需求年年唔同引發問題落,有見及此會員俾左呢個idea小版,發起本次活動)。 u[@*}|uXM  
        ~*Wb MA  
我的理想是…建筑師 S([De"y  
點解我喜歡建筑?好多人都會覺得建筑好辛苦,而吃塵多過你吃細菌,也有人認為建筑系個好賺錢行業。議論紛紛,有對的也有錯誤的,我喜歡建筑原因系因為可以自己親手去策劃、設計、施工、竣工呢個過程所得到成就同滿足感系金錢無法代替。成就卓越的感覺好俾擁有豪華房車的感覺要好上千萬倍。 zSO9 U  
p`0Tpgi  
或者甘講,經過一條馬路的時候,睇見自己所設計的棟棟樓宇就好似自己系國王走入左自己的王國裡面一樣,感覺應該俾咩都興奮,但可惜理想還理想,系現實雖然暫時無法實現,只能為三餐忙於奔跑,做做臨時工,今日唔知聽日事甘。不過這個理想我還是有信心系我剩餘的生活裡面實現,期待這日的來臨。(完) d?qz7#kc  
/xnhHwJm  
備注:參加活動的會員除左詳細介紹為什麽想做咩人之外、還希望可以寫寫自己對現實的情感態度、甚至對現在的社會抱有咩心態等等。 Orgje@c{  
勛章有效期為一個月
[ 此贴被bennypower在2008-02-09 15:05重新编辑 ]
本人管理範圍:戀愛方程式及BBS版務

毛主席语录第38章 第5节第27句:不以结婚为目的的谈恋爱都是耍流氓.

Fuck His Mom! Hit The Hard!
顶端 Posted: 2008-01-29 00:06 | [楼 主]
无名氏
级别: *

多谢发贴的人[10670]

我的理想行業是…開一間食店做老闆 qb$f,E[  
因為食物其實可以帶給人快樂帶給人溫暖,人客食得開心之餘,我見到客人食得開心我亦開心!其實最大既原因係本身自己鐘意食野,同埋可以給一些三、五知己朋友有一個聚腳地,一邊食飯,一邊吹水!諗起都開心…… v1~`76^  
最後最大既理想係,如果我兼到錢既時候,我會將一部份既錢,去幫助更多有需要既人!例如幫助D老人院、收養番幾個孤兒等等! 不過可惜都係得個諗字姐!
本帖最近评分记录:
  • 银纸:300 | 操作人: bennypower | 理由: 活動獎勵
  • 银纸:100 | 操作人: bennypower | 理由: 活動首發獎勵
  • 顶端 Posted: 2008-01-29 02:48 | 1 楼
    hxw520

多谢发贴的人[]

我的理想行業是:开一间酒吧! x)!NB99(tC  
    e X q}0-*f  
    因为酒吧可以带比人开心同降低压力既地方,无论开心同唔开心都可以去酒吧玩!得闲又可以请朋友来开心娱乐下或者可以帮朋友搞下生日PARTY!唱歌、饮酒、吹水乜都得真系开心!希望可以为大家创造一个开心乐园!
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:300 | 操作人: bennypower | 理由: 活動獎勵
  • 顶端 Posted: 2008-01-29 06:49 | Unknown 2 楼
    ThxCoolTide
    Andy-XHC
    特殊贡献奖
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[5161]

理想哩样嘢都好虚下,定点太高会好难实现,磨去咗你嘅信心~!最好都係慢慢嚟,所以呢,我嘅短期嘅理想就係可以做一个可以独立管理一大个场嘅施工员,同埋尽快考埋个造价师证~! K\`>'C2_V  
    虽然,我入行时间话长唔长,话短唔短,由开始嘅绘图员(抄图为主),到哩家嘅设计、预算、施工合一嘅高级打杂,都叫做係装修哩个行业乜都做过,乜人都见过啦!到哩加为止,我都係一个标准嘅月光族,做自己中意做嘅嘢,随心所欲,无拘无束! ZdY)&LJ  
    係哩到我要多谢我第一个老细,虽然佢係我见过咁多个老细里面(包括我D同学嘅)最衰、最无品、最贱格嘅一个(加下谂起都想揼佢一镬啊)!!!不过係佢令我学识咗一个字:【忍】!!哩个字嘅意味都几咩嘅!!!就係因为哩个字,令到我学识咗好多嘢,包括待人处事!!! <X1^w  
    到最后,讲下自己嘅终极理想啦,就係揾一份工(或者帮自己打工),一年做六个月休六个月!最紧要就係做得开心、玩得开心!!钱啰喔,够用就OK啦~!
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:1 | 操作人: bennypower | 理由: 優秀勛章今日發出,多謝各位對小版支持
  • 银纸:300 | 操作人: bennypower | 理由: 活動獎勵,意味住你想創業

• 【講狞·蟑】出品,必定無品~!

迎亚运阻街扑街扰民铺张浪费贪污腐败洗钱政绩面子民怨工程。
    提倡低碳生活:“官,钻石级别石墨享受 VS 民,无碳用。”

俗語話:靚仔無本心~!所以,我份人好專一噶~!
    俗語又話:男人唔壞,女人唔愛~!所以,我都無人愛~!
    顶端 Posted: 2008-01-29 09:51 | 3 楼
    jiejielqiqi
    级别: 普通人

多谢发贴的人[28]

我既理想系做一个会计师,因为呢个世界,同人既一生太多变化,而会计顾名思义,就系可以计算出世界上既所有野 ,包括感情,同事情既变数,,感 就可以因改变自己既人生。 V_Oj?MMp n  
    6!^&]4  
    虽然我系一个乐观既人,但系对于世情既难料真系无晒办法,所以会计师系我理想既职业~~
    本帖最近评分记录:
  • 真正的爱情并没有终点,只有起点
    顶端 Posted: 2008-01-29 10:24 | 4 楼
    cherrylam
    唓喱味..
    级别: 圣人

多谢发贴的人[803]

Re:第八屆情感路上原創故事徵文活動帖

理想?~ kKP<K+hH  
    b qNM  
    细细个我就已经觉得理想米等于空想~~如果我想,就可以噶话。。。。就五会有唔开心啦~~系米先~~~理想做医生噶》?~系米可以真系救到每一个人先~理想做律师噶~系米保证每个人都得到公平先?~理想做警察噶~系米可以令到呢个世界无罪恶产生先~~!!五系噶嘛~~哈哈~ BHa'`lCb  
    :v>Nz7SB  
    所以我最大噶理想就系日日都做一个开心噶人~!同埋带比人地欢乐噶人~就OK了~因为甘样会容易实现D~!
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:1 | 操作人: bennypower | 理由: 優秀勛章今日發出,多謝各位對小版支持
  • 银纸:300 | 操作人: bennypower | 理由: 優秀文章
  • ..Aza Aza Fighting....
    顶端 Posted: 2008-01-29 17:43 | 5 楼
    Mc.大醜醜
    寂寞空虛。

多谢发贴的人[6997]

Dxlpo! ?#  
    5m]N%{<jAB  
    我理想系做"设计师" GF=rGn@,)`  
    dRD t.U!T  
    因为有自己嘅风格,自己嘅观念... :7 P/ZC%  
    头脑都会聪明D咖...
    本帖最近评分记录:

• .....................
    顶端 Posted: 2008-01-29 19:12 | 6 楼
    长腿叔叔
    风一样的男子
    级别: 高人

多谢发贴的人[4166]

我的理想职业系做一个英超的足球教练 6B=: P3Y  
    哈哈~~无他的,以前玩呢个足球经理多,觉得几有意思,几好玩,就算系一个游戏,自己教一队波赢左,都好有成就感,何况真实的足球世界呢,果种压力,果种荣耀同成就系好难稳到噶,加上足球又系自己的最爱,更加驱使自己有呢种疯狂的想法,叫我上场踢就费事拉,场边指手画脚都还可以的, Sr#\5UDS  
    本帖最近评分记录:
  • 顶端 Posted: 2008-01-30 14:43 | 7 楼
    cddefg123

多谢发贴的人[21]

我理想系做----------"导游" 1p5n}|  
    B{ Ab #  
    因为可以去好多玩既地方,好似环游世界甘!可以向人地介绍之余自己又可以玩!真系开心! K'_qi8 Z  
    \]8 F_K  
    所以我最大既理想就系日日都做一个开心既人同埋带比人地欢乐
    本帖最近评分记录:
  • 顶端 Posted: 2008-01-31 09:10 | 8 楼
    Mc.大儍儍

多谢发贴的人[15638]

我的理想是-家人都平平安安 OUk"aAo  
    我想做一份工... ZXIw^!8@/  
    每天可以按时上班 按时下班.... $ niG)@*  
        希望祖国早日统一......... &,l(2z[  
                      世界和平....... u*T( n s l  
                                        希望今年可以再见她一次........ l0 8vF$k|d  
      因为已经成一年没见过了..!!!!!!!!
    [ 此贴被mc.大儍儍在2008-01-31 16:56重新编辑 ]
    本帖最近评分记录:

• 顶端 Posted: 2008-01-31 11:31 | 9 楼
    ?安格﹫絲゛
    好耐冇見~
    级别: 仙人

多谢发贴的人[2652]

管理提醒: (bennypower)
    醫生&太空人都備受矚目。勛章近期發出 (2008-02-09 15:02)
    不能实现的梦想~ [!De|,u(^  
    <5? pa3  
              以前曾经写过我的志愿,但当时为左应付作业,并无将自己嘅梦想讲到出黎,而糸好行甘写左:我的志愿糸要成为一位医生,妙手仁心,救死扶伤.但你问我最想糸做咩?我会答你我最想就糸做太空人.而我対于e样嘢一直都唔敢同其他人讲,因为惊讲左出黎会比人笑幼稚.由好细个开始,就特别中意一d神秘同未知嘅事.就甘,我认识到宇宙,我好想有一日能够冲破大气层,响宇宙入面好丷甘睇一下我地嘅e个地球,又或者可以亲身甘响月球上漫步.可惜丫,一切一切都只能够幻想,要做到实在糸太难Laaaaa.最多只能够响夜晚嘅时候望住天上面嘅星丷,我记得果时广州都仲可以望到.随住人慢丷甘大个,夜晚响天度亦都开始稳唔到星丷.同时生活唔可以单靠ed所谓嘅梦想黎维持,就好似歌词入面甘"放下志气,喜中带悲.为了生活而放弃,要奋斗来赢尽厚利.世界是大人游戏,那幼稚预言谁紧记."而e个梦想我会将佢永远甘摆响个心度,甘可能我仲可以响梦入面实现甘样嘅一个梦想.
    Xhq7)/jp  
    Mj{w/'  
    [ 此贴被bennypower在2008-02-09 14:53重新编辑 ]
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:688 | 操作人: bennypower | 理由: 第八屆情感路上原創故事徵文活動 亞軍(救急扶危系每一個人心中的意念,醫生為何要穿起白袍就是因為這樣的原因。)

• `     我要响hk遇到你~
    顶端 Posted: 2008-01-31 16:01 | 10 楼
    无名氏

多谢发贴的人[3065]

我嘅理想是系做一位厨师。 pI:,Lt1B  
    ME$J42  
    因为我由细都大嘅志愿都系要成为一个首屈一指嘅厨师,因为我想亲手煮嘢比我心爱嘅人食,等佢可以感觉到我对佢嘅个份执着,坚持。 m8=n`XI  
    /)T~ (o|i  
    再讲,民以食为天。我霖如果煮得好食一定会客似云来喈
    本帖最近评分记录:
  • 顶端 Posted: 2008-01-31 18:54 | 11 楼
    新月Moon
    级别: 圣人

多谢发贴的人[390]

漫畫就是人生的落腳點。勛章近期發出 (2008-02-09 15:04)
    我的梦想----漫画家       (c>g7d<>n  
          好细的时候,就羡慕动画里面的女主角,佢地有着可爱的脸孔,美丽的梦想和不一样的人生,多希望自己能成为佢地的一份子。 qa-FLUkIk!  
          到左初中先知道每个人系生命中都系自己主演的角色的道理后,就不再羡慕动画里的人物,反而有新的想法——将来做一个画出美丽彩虹的漫画家。 'L7qf'RV  
          系无老师的指导下,我罗起左画笔,一笔一笔噤无构思、只能按照每幅喜欢的动漫人物画呀画,可能身体里面有好少好少……的画画天份,成功将佢地原版噤“搬到”自己的画纸上。系学校的比赛专栏和得奖区里面睇到自己的作品,好开心,好有自豪感,当时我谂:我系得的。但一天一天长大,我明白到画漫画只可以当平时的兴趣,因为现实里面我地要争取的是社会所要的“文凭,学识”,单凭几张画得几好,又唔系自己创作的漫画,根本系社会里面纸足的机会都无。 K8aqC{  
          梦想——系美丽的,而又无法实现,但曾拥有的梦想,亦曾带我走进喜欢的领域(虽然可能只在域的边),到宜家仲好怀念过去用心去画的每个动作和神态。 s(nT7x+W  
    %uN<^`JZ  
    o]~\u{o#.  
    [ 此贴被bennypower在2008-02-09 14:54重新编辑 ]
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:388 | 操作人: bennypower | 理由: 第八屆情感路上原創故事徵文活動 季軍(漫畫可以代表經歷,也可以成為皈依)
  • 顶端 Posted: 2008-02-01 10:31 | 12 楼
    良民9527
    你不会孤单上路~

多谢发贴的人[203]

我的理想职业系做一个足球俱乐部葛老细 ^3TNj  
    我觉的中国葛足球需要新一代人葛风气,做事方式....5改变下,中国葛足球好难提高,我们要普及足球呢个运动葛发展.做到追英赶巴..... a8f#q]TyQ  
    我对足球葛爱永不变,因为生命在于运动,希望第日稳到钱一于买翻间足球俱乐部,为国家葛足球事业出一份力.让热爱运动葛朋友,对中国足球有翻热诚,冲动...... P&uSh?[ ^  
    足球,男人葛运动
    本帖最近评分记录:
  • 长江后浪推前浪,一代更比一代狼
    顶端 Posted: 2008-02-01 14:56 | 13 楼
    nanalife
    恶魔ゞの傀儡ヽ
    级别: 仙人

多谢发贴的人[1233]

EQ高的永遠勝過IQ高的。勛章近期發出 (2008-02-09 15:04)
    我的理想系做----心理咨询师 =3 .dgtH  
    b)<WC$"  
    心理咨询师:   顾名思义就是要运用心理学以及相关学科的专业知识,遵循心理学原则,通过心理咨询的技术与方法,帮助求助者解除心理问题的专业人员。 (T_-`N|  
      1.心理咨询师是一个崇高的职业,能够帮助来访者解决问题、排除困扰,最终实现自我成长; y)fMVD"(  
      2.学习心理咨询师,你可以学到心理咨询的知识与技巧,掌握心理调节的方法,从而可以帮助他人,也可以提高自己的生活质量,提高工作效率,处理好家庭关系,增加就业和创业机会。 [zx|3wWAX-  
    ^Hv&{r77  
    所以我噶理想系成为1名有实力个心理咨询师~~!!!! c|k_[8L  
    x ;|HT  
    [ 此贴被bennypower在2008-02-09 14:53重新编辑 ]
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:888 | 操作人: bennypower | 理由: 第八屆情感路上原創故事徵文活動 冠軍(人在最低潮的時候的卻很需要一個輔導的心裡學家從傍開解,理想很不錯。)
  • 顶端 Posted: 2008-02-06 20:51 | 14 楼
    benhowei
    强的不是人
    级别: 强人

多谢发贴的人[150]

我的理想 "pM >TMAE  
          理想系读小学系做科学家,可以发明好多好多机器,方便人民。到左读中学就想做职业足球运动员(我最钟意就系踢波市、区大大小小既比赛我都有参加 ),后黎到左大学就想做办事员(打杂)----依加大家毕业好难稳野做,骑牛揾马。 ENuL!H>;*  
      到左出黎做竟然系公务员(公共事务服务员)。甘算唔算系我既理想呢??
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:200 | 操作人: bennypower | 理由: 活動獎勵
  • 没有过不去的事情,只有过不去的心情。
    顶端 Posted: 2008-02-11 22:08 | 15 楼
    天天天蓝天蓝

多谢发贴的人[21]

我的七彩梦 \>6*U r  
      心中一直有个梦想,就是做一个演员。 2Mt$Dah  
      演员可以尝试多种不同的角色,体验各种多姿多彩,酸甜苦辣。还有古代现代,有悲有喜,有奸也有中,看戏看得多,真的很想看一下自己做出来又会是什么样的感觉。能成功演出一出有代表性的戏,会是一种什么样的成就感啊?! ,Z~`aHhr  
      可惜一直没有机会让我一展所长,实现抱负。娱乐圈实在不是普通老百姓可以踏足的领域,一旦失败,又要重头来过,还有多少时间能让我们重头来过呢。 KnkmGy  
      所以梦想还是放在心里,现实归现实,继续为三餐一宿奔波吧。 )#m{"rk[x,  
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:200 | 操作人: bennypower | 理由: 專題獎勵
  • 顶端 Posted: 2008-02-15 18:03 | 16 楼
    蜘蛛小姐
    级别: 新人

多谢发贴的人[4]

我嘅理想~~ t`8Jz~G`  
    $`|h F[tv  
    就係可以同佢一齊...唔使分開.. v#?DWeaFS_  
    b-_l&;NWg  
    之後同佢生個囡囡...
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:200 | 操作人: bennypower | 理由: 活動獎勵
  • 顶端 Posted: 2008-02-20 08:59 | 17 楼
    一串紅
    闲人
    级别: 荣誉会员

多谢发贴的人[19340]

甘快出左冠軍............ . V!5Ui<  
    )j8'6tk)Z  
    我呢个小小老板吾使话想做娛乐大老细咯............太忙迟左添 ":eyf 3M  
    MEI&]qI  
    实现吾到我的理想.........
    本帖最近评分记录:

• 顶端 Posted: 2008-02-22 13:41 | 18 楼
    cing

多谢发贴的人[25373]

我的理想系做证券分析师, PlCw,=K8f  
    J)g +I  
    冇他的,只不过系想响股市度揾多D钱甘啦。
    本帖最近评分记录:

• 顶端 Posted: 2008-02-23 10:34 | 19 楼
    璦秂=殤嗐?
    级别: 新人

多谢发贴的人[77]

我既理想就系堅持可以實現的目標 可以探究人既心裡 R UCUEo63  
    =?CIC%6m  
    點解人既思想可以甘複雜 一個人點解可以唔聲都可以控制一個人既情緒同意志 思想及行為 .P8m%$'N  
    Y3|_&\ v6  
    嗯 真系好厲害
    本帖最近评分记录:
  • 顶端 Posted: 2008-03-06 08:05 | 20 楼
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » 恋爱方程式