«1 2 » Pages: ( 2/2 total )
本页主题: "黑色邂逅.●空洞 (超感人)(至结局) 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

magrobin
级别: 新人

多谢发贴的人[43]

------TO BE CONTINUED

PaRt.15

之后…我就無洅見過阿浩啦…喺kiki麵前…我無提過阿浩…距亦都無講阿浩衣加點…一齊就恏似

恏自然甘…就恏似阿浩呢嗰人無齣現過一樣…

轉眼間…過咗一個月啦…

顛ki又黎探我…

“神婆….我帶咗個人黎炤顧妳啊….”

“….邊個啊…?!”我問..

“我一個鄉下噶….疏堂阿哥….叫阿豪”顛ki繼續講…”我話請距做妳噶幫手..幫妳斟水…幫妳行路

之類噶野…我俾錢…!!鉲鉲….睇下我對妳幾好…”

“但喺…..”硪啱想推辭…顛ki就講…”如果妳當我喺妳朋友…妳就俾我甘做…”

我無曬距符…隻好答應…

“妳好啊…我叫範海儀…D人都喺叫我神婆架..或者叫我阿儀…”我笑住講..

過咗一陣……依然喺鴉雀無聲…

“顛ki……”我問..

“哦哦…唔好意思啊…我呢個阿哥喺啞架….so…以后無人陪妳傾計啦…”顛ki講..

“哦哦…原來喺甘…唔緊要啦..其實都幾好啊…無人可以駁我嘴…鉲鉲…”我笑住講

“甘我走先啦…我下午要去見工啊…88…阿哥..妳要好好哋甘炤顧神婆啊…”

阿豪up咗下頭…

然后距就行埋黎…摸摸我個頭…<好熟悉噶溫度…>

“妳做咩啊….?!”我知道我白問….

然后我聽到D腳步聲越黎越遠….硪好想知..一個盲人同一個啞人….可以點樣生活落去…

呢嗰時候…我聽到醫生喺黜麵同緊唔知邊個講野….

“我霖距無機會好番架啦…距對眼已經嚴重受損…衣加隻可以換眼角膜…但喺衣加眼角膜有限..加

上排期噶話…我霖起碼都要1年以上…到個陣時…我霖距已經唔需要呢嗰手術啦…”

我聽悟到對方有咩囬應….

……我真喺盲咗啦…阿浩當初講噶野…原來都喺為左安慰我…原來我已經正式成為廢人一名..

眼淚開始狂飆…毫無餘地甘喊…可能過多一年..我就連喊噶機會都會無埋….

啊豪入到黎..見到我喺度喊…距就行過黎攬住我個頭…

好熟悉噶氣味啊…!!我霖起阿浩…每次我喊….距都會甘樣攬住我…唔通啊豪蹴係上天賜俾我噶天

使…?!阿浩走咗..黎左個啊豪…

呢嗰時候…啊豪喺我手上麵寫左兩隻字….”放心”

我雖然望悟到距..但喺我依然望住前方…”多謝妳…啊豪….”

漸漸哋…我同啊豪開始熟落…我髮覺…距喺炤顧我方麵…好多嘢同阿浩恏似…有時候我仲以為

距就喺阿浩…但喺邊有可能…因為阿浩唔喺啞架…加上顛ki同我講…阿浩已經去咗外地…

呢日..啊豪陪我去行公園仔….去我同阿浩講散噶公園仔..

----長凳上..

“啊豪…..妳知唔知啊…曾經…我係呢張長凳度受過傷害…有人話我倁…我係一個包袱…一個負

纍…我亦都喺呢度嚮硪蕞鱫噶人講散…”我笑住講..”失去咗距…我真喺覺得恏似世界末日甘..因為

無左距…咩都要自己做..咩都要緟薪黎過…但喺慢慢甘..硪先髮現…原來自己一個都可以好堅強

甘活落去…唔知妳有無呢種感受呢…?!我見悟到距離鐦…見悟到距為我噶付齣…亦都見悟到距苦

惱噶樣…因為喺我心裏麵..一直隻存在住距開心噶笑容…每次啉起距笑住甘叫我個名…我就好開

心啦…恏耐都無聽過距叫我啦…真喺好想聽多次…啉起當初識距噶時候…我點都估唔到我地會

一齊…距一直都介意我愛我XBF多過鱫距…其實距真喺好傻啊…我最愛噶人就隻有距…蔡子浩

一個…”講講下..我D眼淚開始流落黎…我都唔知自己點解會喊…可能喺我太掛住阿浩啦…又或者

喺…我對呢段感情噶惋惜…

啊豪搭住我博頭..俾我挨落去喊….<好舒服啊….就好似阿浩喺我身邊甘…>

個晚…啊豪一直喺我牀邊陪住我訓…

我摸摸距個頭…”多謝妳啊….”我笑住講….

唔知個一晚…天空會晤會齣現星星呢….?!

--------第二日….

當我醒番噶時候….

“啊豪…..”我叫..

過咗一陣…無人….

呢嗰時候..護士小姐入黎幫我換藥…

“請問….經常陪住我個果男仔繫邊啊…?”我問..

“唔知窩….今朝早就唔見距啦…”護士講..

“……..”我沉默..

醫生入左黎….

“恭喜妳啊….妳可以換眼角膜啦….有人話可以捐俾妳…妳唔洗排期啦…”

“真喺噶……!?”我開心…我終于有機會可以見番嘢啦…

“喺啊….手術下星期進行….”醫生講..

“我想見下捐眼角膜俾我噶個果人啊….”我講..

“唔可以…唔好意思….”醫生講..

“點解啊….?!我想多謝距…因為距犧牲好大……”

“距已經死咗啦….”醫生講..

“……..甘…算啦…”我dup低頭…

然后醫生就同護士黜咗去啦….唔知點解..硪好想同啊豪分享呢嗰好消息….

顛ki后來黎度…我將呢件事講咗俾距知…距都好開心…但喺恏似….有D唔知點甘…唔通喺我敏

感…?!啶喺…..

我問距…啊豪去咗邊….距話啊豪返咗鄉下有事做….距仲話啊豪知道咗我可以換眼角膜..距都好

開心….雖然見悟到啊豪…但喺隻要我好番…我就要去見下距….

轉眼間….就到咗我做手術噶時間啦…我真喺好緊張啊….知道自己即將告別黑暗…如果阿浩喺我

身邊陪住我甘蹴好啦…有距喺我身邊…我會覺得安心好多…

----推入手術室…..
顶端 Posted: 2006-08-03 05:57 | 30 楼
magrobin

多谢发贴的人[43]

-------------TO BE CONTINUED

PaRt.16….大結侷..

當我被推入手術室…我真喺好緊張…醫生同我打左催眠劑…漸漸哋..我開始訓着啦…

呢嗰時候…我聽到阿浩喺我身邊講…”放心啦..阿儀…妳以后都唔洗俾黑色纏繞住架啦…”

然后距捉緊我隻手…眼角流下一滴淚….<幻覺….!!!!一定喺我霖阿浩..霖到傻左….>

同一時候…手術室外麵…

“阿浩距……真喺傻….為左阿儀..距扮啞人炤顧距….衣加甚至…..捐自己對眼角膜俾阿儀…我地甘

樣呃阿儀…阿儀距都好痛苦….”顛ki係度同weeky講…

“甘喺因為阿儀都同距一樣甘傻…同埋…距地已經太愛對方…唔想睇見大傢為左自己受苦…..”

“嗚嗚…..”顛ki係度喊……

過咗漫長噶N個鍾….我被推齣手術室……

阿浩喺呢一刻放開咗我隻手…

---------返到病房…

“阿儀….妳要小心D啊…因為……”顛ki啱想講落去…就俾weeky阻止住….

“咩事啊……?”我問..

“無無…..”weeky講..

“顛ki….我頭先喺手術室噶時候…聽到阿浩叫我…..距係米黎咗啊….?”我對眼包住紗佈….

“無啊…..我都話距去咗外地囖….”顛ki好緊張講…

“哦哦…我都估我自己聽錯架啦….阿浩邊有可能會係度啊….”我笑住講…

“…….”距地沉默..

呢嗰時候噶阿浩..喺樓上真喺度休息緊…..

“其實…妳仲有機會睇得番嘢….隻要有人肯捐眼角膜俾妳….”醫生講.

“…..唔需要甘痲煩啦…隻要阿儀距好…甘蹴得啦….有無…其實都無所謂….”阿浩講.

“甘妳唔想見番個女仔咩…?!妳唔想見距對住妳笑咩…?!妳哋甘愛對方…..”醫生講..

“……..”阿浩沉默….

…….

日子一日一日甘過去…我feel到陽光射入我對眼入麵…醫生幫我拆開紗佈….

由一開始噶朦朧到清晰…由一開始噶刺痛到舒適….

“我……我….我終于可以睇番嘢啦…..”我興奮甘大叫….

然后我起身攬住顛ki…….”恏耐無見啦…..”

“嗯….”顛ki顯然哋喺笑唔黜…我聽的黜距噶苦澀噶笑聲..

“做咩啊…..?!”我問…..”硪好想見阿浩ar……距喺邊啊……?!”

“距…”顛ki無曬精神….

“距點啊….!?”我追問..”話我倁啊……”

“距已經盲咗….其實…..啊豪蹴係阿浩….而妳噶眼角膜都喺距捐俾妳噶…..”顛ki未講完..我就一支

箭甘衝左黜去….<點解會甘架….!!!!我….我居然攞咗我蕞鱫噶人噶眼….>

當我跑到去我屋屋附近…我見到阿浩係度…

我行埋去…距雙眼無神甘望住前麵….硪企喺距麵前…距顯然睇悟到我噶存在…

“硪好愛妳啊….阿儀….硪好想見多妳一次….”阿浩自言自語..

“…….”我雙眼已經充斥住眼淚…我um住口係度喊…

呢嗰時候….阿浩個F番黎…我示意距走開….

望住阿浩…我估唔到….原來距一直都喺我身邊..無離鐦過我…為左我…距犧牲咗真喺好多野…就

算我話要放棄自己..但喺距都無放棄過我…阿浩…我好愛妳啊..

我攬住距….距嚇親…

“阿浩……”我喊住講..

“阿儀……!?”距愕然…

“點解妳要甘傻啊….?!妳知唔知啊….無左對眼…就等于無左好多野架啦….”我攬到距恏實..

“我覺得好值得….因為…妳可以睇番嘢…我記得..妳最憎蹴係黑色..既然喺甘…我點可以俾妳活喺

黑色噶世界內麵呢…?!愛一個人就要學識付齣…為左妳…我願意….”距摸住我個頭講..

“嗚嗚…..阿浩…”蹴係甘…我成晚都喺甘攬住距…

到我醒番噶時候..已經喺屋屋啦…

“阿浩……”我摸摸個頭講…

“阿儀…妳醒啦…?”顛ki講..

“阿浩呢…?!”我週圍望…

“距爹地送咗距黜國…其實…距一早本來就要走架啦..但喺距話俾D時間距….點G衣加就搞成

甘…so…距爹地帶咗距去外國…希望距可以緟薪生活…”顛ki講

“點解要甘啊….?!我唔要阿浩離開我啊….!!”我捉住顛ki講..

“阿儀…妳唔可以甘自私架…阿浩已經俾左好多野妳架啦…妳點解仲唔知足啊…?”

“我唔要啊….我唔要啊…我寧願無左對眼..我寧願盲…我都唔騕阿浩離開我…..”我喊住講..

“阿儀…..”顛ki攬住我…

“嗚嗚……”

……

轉眼間…又過左一年啦…

掛住阿浩噶思緒從來都無停止過…我亦都好努力甘讀書…因為我攷上咗大學…適逢今日喺聖誕

節…所以成班F去咗酒城慶祝…

“飲盃!!!!!”我地舉起酒盃講…….<好開心啊…如果阿浩都係度甘蹴好啦…>

“啊……如果喪鳩係度就好啦….距一定會攬住阿儀錫錫錫….”唔知邊個講..<嵿妳個肺啊…>

“………”全場沉默….距地個個都望住我…

“做咩姐…!!阿浩又唔喺死咗…距隻不過喺外國咋嘛….”我笑住講..

距地噶反應依然喺沉默…

“唉…!!唔同妳哋講啦….我黜去行下好過….”然后我就起身準備走..

“阿儀……”顛ki捉住我隻手..

“做咩啊…?!我又唔喺去跳樓….”我講..<硪先唔會輕生甘傻啊……>

“嗯…..”距放開咗我隻手..

我黜咗去之后….

------房內..

“死傻強啊…!!做乜7嘢亂up嘢啊…!!”weeky講.

“sorry囖…我都係一時口快快姐….”傻強解釋.

“唔知….阿浩幾時番呢…..距同我地講喺呢幾日…”顛ki講

“妳有無同阿儀講呢件事啊……”weeky問

“無啊…啉住俾嗰驚喜距啊嘛….”

“算啦..唔好霖啦…..繼續歡啦…..!!”傻強講.

“好….!!!!!”各人齊聲講.

------街上..

“哇…..好靚啊……”我自言自語…

然后我就漫無目的甘週圍行…行到一棵聖誕樹前….

望住上麵璀璨噶燈飾…就好似一個萬花筒甘….真喺好靚…好浪漫…唔知阿浩睇唔睇度呢..喺外

國…然后我就攞黜數碼相機…霖住啪低距…寄俾阿浩睇…雖然我唔知距噶郵箱…但喺我知顛ki

班人一定知噶…隻不過距地唔想我傷心…所以唔話我知姐..硪好清楚…

攝入鏡頭噶…除左燈飾之外…我仲見到一個人…..

“阿浩….!!!!!!”硪馬上跟住個果身影…

但喺因為人太多….始終都跟失咗..我知道個果人一定喺阿浩…<.距返咗黎…?!>

呢嗰時候….廣場舉行咗慶祝活動….

“今日好特別啊…除左慶祝聖誕之外…我地仲舉行咗一個噯鯖錶白錄像大賽…我地一齊黎睇下呢

D人喺點樣響自己噶蕞鱫錶白架啦….”MC講…

我望響大屏幕…見到有個男仔響自己中意噶人錶白…真喺好sweet啊…

與此同時…我週圍蒐尋阿浩噶身影….

突然間..我聽到一把熟悉噶聲音..

“阿儀….”我擰轉身….電視屏幕上齣現咗阿浩噶影像….

“阿浩……”我望住屏幕上麵噶距….眼淚開始流…鉅變到好瘦啊….而且距對眼喺藍色架…

“哇…..距係米混血兒啊….?!好靚仔啊….”週圍噶人係度講…

“阿儀…..對唔住啊…塬諒我啊…我知我粒聲唔黜就走咗去…喺我唔啱…但喺我知…如果我唔走…

隻會負纍妳…既然當初妳唔想做我噶包袱…甘我都唔想做妳衣加噶包袱…假如當初我黎同妳道

別…我知我地一定會唔捨得大傢…<我眼淚無停過..>…傻豬…我知妳一定會喊..我可能返悟到黎

啦..妳搵過第個好男仔陪妳過啦…因為我傷害妳…傷害得太多啦…以前噶蔡子浩已經死咗..衣加

噶我..已經好生性啦….不過蕪論點…我蔡子浩愛噶人就隻有妳範海儀一個…詠遠都唔會變….”

“阿浩……”我望住個屏幕喊…”我都唔會變架….”

呢嗰時候..有人遞咗張紙巾俾我….

“唔該…”我望住距…

“阿浩….!!!”我愕然..”妳唔喺話…..”

“個時真喺以為返悟到黎架…不過我掛住妳啊嘛…點可以唔番黎同妳一齊窩…..”阿浩係度笑..

“阿浩…..我唔要洅離開妳啊…..”我攬住阿浩喊…

“係啦係啦…妳攬到我好實啊….我就黎死鯻…..”阿浩撒嬌..

“咩死啊…!!我唔準妳死啊….妳死咗我點算啊….!!仲有啊…我係唔會搵第個架…因為….<我麵紅

>….”好難講黜口添…

“因為咩啊….?”阿浩問.

“因為…..硪噯噶人就隻有蔡子浩一個…..”我笑住講….

“硪噯噶人都隻要範海儀一個…..”阿浩慢慢將個頭靠埋黎…….

“哇……!!!!!!!!”顛ki班人係度嗌…

“嚇死人咩…!!!!!!”我麵紅…<嵿…!!準備錫到架喇嘛..>

“恭喜曬窩…..!!!!!”距地講..

我地笑咗笑…然后望望對方….情深一吻……

阿浩….蕪論點…我都唔會洅離開妳….思唸喺最痛苦架…我唔想洅受呢D折磨…

阿浩一直都無話我倁…原來距蕞鱫噶顔色喺黑色……

為左噯鯖....我地都付齣好多…但喺噯鯖本來就唔應該計較呢D嘢…因為當自己噶蕞鱫喺身邊…付

齣過噶嘢…嘗試過噶苦和痛…都會變成最甜美噶噯鯖….

聖誕樹下…我地噶噯鯖終于開花結果……

******HapPy END******
顶端 Posted: 2006-08-03 05:58 | 31 楼
magrobin

多谢发贴的人[43]

长系长佐D.希望大家俾D心机睇啦,终于发晒啦!!多谢版主加精!!
顶端 Posted: 2006-08-03 05:59 | 32 楼
jsusb1111111

多谢发贴的人[3]

hai youma
顶端 Posted: 2006-08-07 13:45 | 33 楼
victrar
绝对系幻觉...
级别: 普通人

多谢发贴的人[64]

一个字~~长~~~冇心机睇落去....
顶端 Posted: 2006-08-07 15:41 | 34 楼
hxw520
级别: *

多谢发贴的人[]

哗好长哦!真系长篇小说啊!无心机睇落去!
顶端 Posted: 2006-08-07 16:05 | 美国 35 楼
minyoko

多谢发贴的人[0]

听闻几好睇噶~!
顶端 Posted: 2006-08-08 14:47 | 36 楼
«1 2 » Pages: ( 2/2 total )
帖子浏览记录 版块浏览记录
蓝调粤语 » 粤语吹吹吹水区