本页主题: (求助)请高手指点 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

→杰←
级别: 新人

多谢发贴的人[44]

(求助)请高手指点

5INw#1~  
)"M;7W?R0  
{Dy,|}7s  
请问眼睛的光是怎么做的` 向两边射开`
顶端 Posted: 2009-02-25 01:40 | [楼 主]
ThxCoolTide
Andy-XHC
特殊贡献奖
级别: 强的不是人

多谢发贴的人[5161]

教你一个简单嘅方法,用PS打开你嘅图片: 1X9J[5|ll  
一、用选择工具建立一个圆形嘅选区,大概係眼嘅两倍大小。 [\  &2&  
二、Alt+Ctrl+D,羽化选区10个像素。Ctrl+Shift+N,以选区建立新图层1,并Alt+Delete填充颜色。 dEW= V"W  
三、以原来选区直接 Ctrl+Shift+I 反选,再次 Alt+Ctrl+D,羽化选区5个像素,并按 Delete 一至两次,得到两头尖嘅形状。 (;-_j /  
四、取消选择,将以上新建嘅图层移动到眼睛嘅位置,并进行滤镜操作。 [8K :ml  
五、菜单选择:滤镜=》液化。画笔大小调比眼睛大约1.5倍,画笔压力80左右,选择向四周扩散,对准中间按落去,调到你自己觉得适合嘅大小。 #L57d  
六、菜单操作:滤镜=》渲染=》镜头光晕。大小推荐20%,105毫米聚焦,点係中间凸起嘅位置[位置比较难掌握,最好点係眼睛注视嘅方向]。【呢步主要係做眼睛嘅闪光,用滤镜做比较自然,嫌麻烦可以用羽化选取嘅方法提亮】 nC)"% Sa  
七、最后将图层嘅透明度调到约75%就可以。 zV(aw~CbZ  
  PS:如果一张图里面想多做几个咁嘅效果,可以係第五步之后,复制多几过图层,Ctrl+U,调动色相,调到你中意嘅颜色。另外,最后可以用液化嘅功能将中间凸起嘅地方处理下,多D变化。

【講狞·蟑】出品,必定無品~!

迎亚运阻街扑街扰民铺张浪费贪污腐败洗钱政绩面子民怨工程。
提倡低碳生活:“官,钻石级别石墨享受 VS 民,无碳用。”

俗語話:靚仔無本心~!所以,我份人好專一噶~!
俗語又話:男人唔壞,女人唔愛~!所以,我都無人愛~!
顶端 Posted: 2009-02-25 03:19 | 1 楼
joezhi1983
级别: 新人

多谢发贴的人[17]

学习了,谢谢ls
顶端 Posted: 2009-08-03 01:55 | 2 楼
帖子浏览记录 版块浏览记录
蓝调粤语 » 作图技术