本页主题: 收集建设美食交流版的意见专用贴 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

刘纹虎
冬眠中,勿扰!
级别: 管理员

多谢发贴的人[13002]

收集建设美食交流版的意见专用贴

无关建议请勿回贴!
  本人管理的范围:粤语tv连续剧及论坛程序维护

用心回帖,开心下载!

顶端 Posted: 2006-10-12 15:55 | [楼 主]
被遗忘的小鱼
被遗忘的小鱼
级别: 神人

多谢发贴的人[180]

有好野未必要出街先有得吃....开多个讲私房菜噶...等大家介绍下自己煮野吃噶心得....有时自己煮的话会有另一翻味道
顶端 Posted: 2006-10-12 16:26 | 1 楼
刘纹虎
冬眠中,勿扰!

Quote:
下面引用第 1 楼wager2006-10-12 16:26发表的“”: !i?aRI/6  
有好野未必要出街先有得吃....开多个讲私房菜噶...等大家介绍下自己煮野吃噶心得....有时自己煮的话会有另一翻味道
Y .\<P*iO  
已增加多一个“煮食心得”

用心回帖,开心下载!

顶端 Posted: 2006-10-12 16:35 | 2 楼
加利囝
摩图摩图
级别: 神人

多谢发贴的人[551]

点解吾见佛山果版噶?呢度都有吾少佛山人噶喔,偶就系咯
顶端 Posted: 2006-10-12 18:33 | 3 楼
刘纹虎
冬眠中,勿扰!

Quote:
下面引用第 3 楼加利囝2006-10-12 18:33发表的“”: 0;x<0P  
点解吾见佛山果版噶?呢度都有吾少佛山人噶喔,偶就系咯
cg'z:_l  
已加上

用心回帖,开心下载!

顶端 Posted: 2006-10-12 20:09 | 4 楼
qazwsx123
级别: 新人

多谢发贴的人[0]

吃东西在于心境如何,白开水清煮青菜是一保键菜.
顶端 Posted: 2006-11-29 13:19 | 5 楼
asker91

多谢发贴的人[5]

可乐鸡翅~```` 好吃 tY6QhhuS:  
暂时还没找到可以发烹调过程的地方= = 是太不显眼了?
顶端 Posted: 2006-11-30 13:26 | 6 楼
幸福瞬間
隨意門@nnie
终身成就奖 优秀斑竹奖
级别: 论坛版主

多谢发贴的人[9704]

加多一個國際美食版~~呢度咁多人喺外國~~ (`FY{]Wz!  
一定有好多唔同國家嘅美食可供分享~!
本人管理的範圍: 生活休閒區 -  藍調俱樂部、手機相關、活動區

~~幸福就如同天上流星...瞬間即逝~~

顶端 Posted: 2006-11-30 15:06 | 7 楼
ahwaw

多谢发贴的人[7]

建议可以开个贴碑人写翻自己家乡D美食啊`如果同一个地方既可以补充啦,唔同地方既就跟贴,楼主觉得如何啊?格式可以如下: >\5IB5'j  
   fT  
  美食:****(菜名) mVdg0  
  介绍:*******(作个菜色介绍碑人流吓口水都好) I18<brZJ  
   UZb!tO2  
  如果介绍得好既可以碑少少奖励啊`相信对呢一个版都会有少少的帮助`最后由楼主更新集中一个贴,点睇?(当然呢个系细佬岩岩既念法或者未尽人意`见笑见笑)
顶端 Posted: 2006-12-01 13:37 | 8 楼
binnie

多谢发贴的人[29]

可唔可以碑D整cookie的食谱
顶端 Posted: 2006-12-22 05:36 | 9 楼
wodelang

多谢发贴的人[0]

可以讲下各地的小吃同呢点小吃的煮法嘛!!!
顶端 Posted: 2007-01-02 20:49 | 10 楼
khtan

多谢发贴的人[0]

oooooooooookkkkkkkkkkk
顶端 Posted: 2007-01-13 21:55 | 11 楼
star123

多谢发贴的人[0]

顶端 Posted: 2007-02-19 00:44 | 12 楼
neige

多谢发贴的人[1]

I refer to binnie : x3]y*6  
朱古力曲奇 Chocolate Cookie j ^qI~|#  
I hope you will like it! MMS#Ci=Lj  
食譜及製作: Kelly >P[BwL]  
材料 tX 3y{W10"  
麵粉    175克 32Jl|@8,g  
無鹽牛油    157克 S1G3xY$0  
黃糖    120克 yOr5kWqX  
杏仁粉    60克 >a$b4 pvh  
梳打粉    1/2茶匙 z)0%gd|  
鹽    1/2茶匙 h(MS>=  
蛋    1隻 y~/i{a;1y  
雲呢拿香油/杏仁香油    1茶匙 [y(AdZ0*  
豆寇粉    1/2茶匙 hsZ}FLStJ  
朱古力粒    60克 :Co+haW  
製作 "pW@[2Dkx/  
TSHH=`cx  
1. %;qDhAu0  
    ruK, Z,3Q  
DX#_0-o  
預熱焗爐至180度C 。 G;Thz  
#,PB(  
2. SlojB ^%  
   牛油室放軟後與黃糖拌勻,再加入蛋和香油拌勻 。 9G"-~C"e3  
"R9^X3;  
3. JTI 'W  
   麵粉、 發粉、 豆寇粉、 鹽、杏仁粉過篩。 tDwj~{a~  
aT`. e  
4. 2#g4R  
   將篩好的粉類加入牛油糊中攪勻成順滑麵團,加入朱古力粒 。 n9x&Ws;  
 bdz&"\$X  
5. :MbD=sX  
   把麵團放入雪櫃雪30分鐘 。 ZK8I f?SD  
c`x[C  
6. \jGvom.  
   用手把麵團搓成一個個的小圓球,焗15 至 20 分鐘 。 @#W$7Gwf0  
7.    完成後放在鋼架放涼即可食用。
本帖最近评分记录:
  • 银纸:1 | 操作人: 刘纹虎 | 理由: 发错版,请发到相应版区
  • 顶端 Posted: 2007-03-11 05:47 | 13 楼
    adlen
    级别: 普通人

多谢发贴的人[149]

搞活市场!!!
    我很想去玩,很想去爱!
    顶端 Posted: 2007-04-03 21:54 | 14 楼
    suprmame

多谢发贴的人[0]

wo ":upo/xN  
    de
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:-10 | 操作人: 刘纹虎 | 理由: 恶意灌水(扣到0分以下系统自动禁言)
  • 顶端 Posted: 2007-05-06 12:25 | 15 楼
    小加菲
    唔知有冇人見到我呢?
    终身成就奖 优秀斑竹奖
    级别: 论坛版主

多谢发贴的人[10670]

Quote:
    引用第7楼幸福瞬間2006-11-30 15:06发表的: &R "Q  
    加多一個國際美食版~~呢度咁多人喺外國~~ c#6g[TE@  
    一定有好多唔同國家嘅美食可供分享~!
    /Xd s+V^Z  
    哈哈… 咁我同你講個二個地方算唔算… …車仔麵、豬潤麵呀?

2009年1月28日!!

本人管理的范围:粤讲粤出色、手機相關!!
    顶端 Posted: 2007-05-06 13:05 | 16 楼
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » 【BUG报告】【投诉】【建议】【申请开版】【申请友链】