本页主题: 關於最近D新MKV高清電影嘅聲音!! 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

minmen
级别: 新人

多谢发贴的人[1]

關於最近D新MKV高清電影嘅聲音!!

點解最近下嘅高清MKV(荒村公寓、A-1頭條、全城戒備、線人)都有同一個問題,就係D背景音樂超大聲,但係D人物講嘢嘅聲幾乎細到聽唔到,我電腦嘅聲卡係獨立創新以前D帶功放嘅舊聲卡,比一般D聲卡大N倍,都要差唔多開盡先聽到人聲,我懷疑果D用板載聲卡嘅開爆嘅喇叭可能都聽唔到人聲啦,唔知其他人有唔咁嘅問題咧?無理由係我電腦問題,因為我睇返以前下果D高清都好正常,就係最近下哩4部係咁!係咪片源有問題咧?我下嘅係4~5G果D版本噶!有唔人可以講下我知咧!仲有啊,哩4部電影我用暴風播會出錯的,用KMPLAYER先播到,
顶端 Posted: 2010-11-08 10:37 | [楼 主]
刘纹虎
冬眠中,勿扰!
级别: 管理员

多谢发贴的人[13002]

我以下说的不一定准确,仅供参考: b#2$Pd:(  
这些mkv用的都是dts或ac3的音轨,一般都是5.1声道的,即前后各2个音箱(背景声)+中间一个音箱(人声)+一个低音炮,而你的声卡是2声道的,就需要软件去把5.1变成2. q&y9(ZvI  
你的电脑应该装有ac3filter这个用来解码ac3音频的插件。你可以在播放影片的过程中,右击屏幕右下方的绿色箭头(字幕),选择ac3,就可以进入到ac3的设置界面,然后你自己慢慢调整吧。
  本人管理的范围:粤语tv连续剧及论坛程序维护

用心回帖,开心下载!

顶端 Posted: 2010-11-08 13:36 | 1 楼
angie5589
级别: 新人

多谢发贴的人[0]

我好钟意呢个格式啊。
顶端 Posted: 2010-12-06 13:27 | 2 楼
帖子浏览记录 版块浏览记录
蓝调粤语 » 【BUG报告】【投诉】【建议】【申请开版】【申请友链】