«12 3 4567» Pages: ( 3/7 total )
本页主题: 广州人成熟D啦! - 成日见到D人系度埋怨,好想讲两句。 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

戰神1號
文仔
级别: 强的不是人

多谢发贴的人[6327]

Re:Re:Re:Re:广州人成熟D啦!

Quote:
引用第52楼yucci2007-01-28 11:08发表的:

你就出去广州周边的城市看下 有无见过佛山的陶瓷城,几大型,几靓,多数都系本地人开,系世界第一出口地。
顺德的工业,美的就系顺德。开平、汕头、中山....,虽然他们无华丽的包装,但他们好实在,靠自己一手一脚去打理、赚钱。出到去看下,其实我地只系井地之蛙,根本无为广州好好努力过,
等我地清醒的时候,广州已经比人侵占左

仲有,个个都好努力,不过实在太多外地人入来啦,竞争太激烈!

哆謝маtёja幫硪整嘅簽詺!

永远支持广州队同阿根廷!
顶端 Posted: 2007-01-28 11:20 | 60 楼
戰神1號
文仔

Re:Re:Re:Re:Re:广州人成熟D啦!

Quote:
引用第55楼dgtu2007-01-28 11:15发表的:

有邊個唔知以前廣東最有錢係南番順丫。。。

而家呢

顶端 Posted: 2007-01-28 11:20 | 61 楼
dgtu
级别: 新人

多谢发贴的人[169]

Quote:
引用第57楼戰神1號2007-01-28 11:17发表的:

根本就吾同,因为果度D无咩外地人做生意!不过佛山好多陶瓷厂都系外资喔!

講真唔引入外資,一間公司既規模大極都有限。。。
顶端 Posted: 2007-01-28 11:21 | 62 楼
dgtu

多谢发贴的人[169]

Re:Re:Re:Re:Re:Re:广州人成熟D啦!

Quote:
引用第61楼戰神1號2007-01-28 11:20发表的:

而家呢

可能係南海囉,特別係大瀝,好多搞金屬,最普遍係不銹鋼。。。
顶端 Posted: 2007-01-28 11:23 | 63 楼
語無倫次
新生活. 新开始

多谢发贴的人[8637]

Re:Re:广州人成熟D啦!

Quote:
引用第59楼yucci2007-01-28 11:19发表的:
顺德同南海的确好五妥加入佛山

赞成!赞成!!!
不过无法啦!米已成炊咯!
顶端 Posted: 2007-01-28 11:24 | 64 楼
dgtu

多谢发贴的人[169]

Quote:
引用第60楼戰神1號2007-01-28 11:20发表的:

仲有,个个都好努力,不过实在太多外地人入来啦,竞争太激烈!

就係囉,搞到本地人搵野做都好難,仲要比機會D無良老細禁低曬D人工。。。
顶端 Posted: 2007-01-28 11:26 | 65 楼
dgtu

多谢发贴的人[169]

Re:Re:Re:广州人成熟D啦!

Quote:
引用第64楼语毛论厕2007-01-28 11:24发表的:

赞成!赞成!!!
不过无法啦!米已成炊咯!

佛山死人都唔放黃岐,如果唔係早就比廣州攞埋喇。。。
顶端 Posted: 2007-01-28 11:29 | 66 楼
lileevvv
级别: 禁止发言

多谢发贴的人[317]

Re:广州人成熟D啦!

有时付出系无收获架~!!!
顶端 Posted: 2007-01-28 11:29 | 67 楼
yucci

多谢发贴的人[6068]

Quote:
引用第58楼dgtu2007-01-28 11:19发表的:

講真,你又唔好甘睇少廣州,廣州係搞商業為主,將工業設係外圍姐,比如花都,番禺。。。

商业多数都系外资,就本地市区人呢,D人成日话广州市人最0力都系考个公务员。其实系我地市区人眼中花都,番禺。。,讲五正的都系捞(无心分化讲事实),当年都不属广州。所以我指的是广州本地人,纯正广俯人,他们才是广州文化的起源
顶端 Posted: 2007-01-28 11:30 | 68 楼
獨1無er
咿咿●.o俄o俄
级别: 仙人

多谢发贴的人[1264]

发生咩事啊?做咩大家都辩论得禁激烈嘅。
大家都係广东人,吵咩呢?不过个个都讲到广州咁就唔啱囖。
广州係古时候一直都係以通商为主咖啦。大家冷静下啦。
不过广州人真係要企起嚟控制外来人口囖,唔好净係得个讲字!!!
我哋真係一步步畀人侵蚀紧咖啦,好应该係时候清醒啦!!
睇下过年净返落嚟广州人有几多就知啦。唉,悲哀吖。
>_________<  
顶端 Posted: 2007-01-28 11:30 | 69 楼
獨1無er
咿咿●.o俄o俄

Quote:
引用第65楼dgtu2007-01-27 22:26发表的:

就係囉,搞到本地人搵野做都好難,仲要比機會D無良老細禁低曬D人工。。。

太多啦,好難控製,加上政府裏面嘅都好多唔係廣州嘅。
>_________<  
顶端 Posted: 2007-01-28 11:33 | 70 楼
戰神1號
文仔

Quote:
引用第68楼yucci2007-01-28 11:30发表的:

商业多数都系外资,就本地市区人呢,D人成日话广州市人最0力都系考个公务员。其实系我地市区人眼中花都,番禺。。,讲五正的都系捞(无心分化讲事实),当年都不属广州。所以我指的是广州本地人,纯正广俯人,他们才是广州文化的起源

借鸡生蛋听过未! 而且我觉得 广州根本吾适合搞咩工业!如果比你搞,你会搞咩呢?稳份工都难啦!要比就同北京上海比啦!一 二线城市根本行既路线都吾一样.我想问如果一个广州本地人同外地人结婚,所生子女系米广州本地人呢?你所谓既纯正广俯人越来越少了!

顶端 Posted: 2007-01-28 11:36 | 71 楼
戰神1號
文仔

Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:广州人成熟D啦!

Quote:
引用第70楼little伊2007-01-28 11:33发表的:

系咯!唉~~~~

顶端 Posted: 2007-01-28 11:37 | 72 楼
dgtu

多谢发贴的人[169]

Quote:
引用第68楼yucci2007-01-28 11:30发表的:

我身為廣州人,我都想本地人可以真正自強起黎,但係好似上面有人講過大多廣東人都著重利益,唔夠團結,有咩辦法。
好似好又多你上去就見做管理既多數係講國語就知啦。
顶端 Posted: 2007-01-28 11:38 | 73 楼
肥牛肉
信望愛
级别: 普通人

多谢发贴的人[14159]

其實而家嘅廣州同香港90年代初十分相似.
PS建議此帖置頂
I see,I go,I conquer.
顶端 Posted: 2007-01-28 11:38 | 74 楼
yucci

起码系D接受广州文化长大的人
顶端 Posted: 2007-01-28 11:41 | 75 楼
dgtu

多谢发贴的人[169]

Quote:
引用第70楼little伊2007-01-28 11:33发表的:

呢樣無辦法架渦,如果政府比本地人做既,會有好多問題,【www.canton8.com不良信息过滤】管理上既野我地唔好將甘多喇。
顶端 Posted: 2007-01-28 11:43 | 76 楼
yucci

甘讲我地真的要放弃广州,去第度发展
顶端 Posted: 2007-01-28 11:43 | 77 楼
dgtu

多谢发贴的人[169]

Quote:
引用第77楼yucci2007-01-28 11:43发表的:

唔係話放棄廣州,搵錢向外發展係啱既,你無聼過魚唔過塘唔肥咩,我都想搵機會出外發展一下。
另外,頭先講工業上既野,呢D肯定要放係周邊地區搞架,因爲工業會造成好大污染,環保部門唔會批既,好似水泥廠甘就係有附近既居民患左肺癌又賴左水泥廠。
總之,廣州要搞國際化大都市就會犧牲好多野。
顶端 Posted: 2007-01-28 11:54 | 78 楼
地狱炎

多谢发贴的人[0]

我发觉越富裕噶地方D人就越小气 好似D上海同温州人就系甘啦
顶端 Posted: 2007-01-28 11:54 | 79 楼
肥牛肉
信望愛

Quote:

当年都不属广州?睇下當年係指幾時啦.
好多年前廣州係属番禺噶.
顶端 Posted: 2007-01-28 11:54 | 80 楼
獨1無er
咿咿●.o俄o俄

Quote:
引用第77楼yucci2007-01-27 22:43发表的:

樓主又唔使講得禁灰嘅,等我學業有成,我會做海龜咖。
其實隻要大家努力團結,冇咩係唔得嘅,係咪?
>_________<  
顶端 Posted: 2007-01-28 11:55 | 81 楼
guangyu

多谢发贴的人[0]

Quote:
引用第77楼yucci2007-01-28 11:43发表的:

甘又未必,依家甘多人去考公务员,除了铁饭碗,仲是去争***力中心,做官的都唔是广州人,又点会明白了解广州文化~~~站在广州人的角度发展广州!
顶端 Posted: 2007-01-28 11:56 | 82 楼
戰神1號
文仔

Quote:
引用第81楼little伊2007-01-28 11:55发表的:

樓主又唔使講得禁灰嘅,等我學業有成,我會做海龜咖。
.......

千其吾好做乌龟呀!

顶端 Posted: 2007-01-28 11:58 | 83 楼
yucci

Quote:
引用第80楼肥牛肉2007-01-28 11:54发表的:

当年都不属广州?睇下當年係指幾時啦.
好多年前廣州係属番禺噶.

边有D甘既事!广州一直都系省城,曾经成为过国都,文化悠久
顶端 Posted: 2007-01-28 11:59 | 84 楼
dgtu

多谢发贴的人[169]

Quote:
引用第79楼地狱炎2007-01-28 11:54发表的:
我发觉越富裕噶地方D人就越小气 好似D上海同温州人就系甘啦

果D地方既經濟有國家支撐丫嘛,珠三角係靠自己搞起架咋。
顶端 Posted: 2007-01-28 12:01 | 85 楼
dgtu

多谢发贴的人[169]

Quote:
引用第82楼guangyu2007-01-28 11:56发表的:

甘又未必,依家甘多人去考公务员,除了铁饭碗,仲是去争***力中心,做官的都唔是广州人,又点会明白了解广州文化~~~站在广州人的角度发展广州!

呢D就係南方人既特點著重經濟,北方人著重【www.canton8.com不良信息过滤】喇。
顶端 Posted: 2007-01-28 12:02 | 86 楼
dgtu

多谢发贴的人[169]

Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:广州人成熟D啦!

Quote:
引用第84楼yucci2007-01-28 11:59发表的:

係啊,好耐之前廣州係屬於番禺架。

灌水预防机制已经打开,在30秒内不能发贴 回復得快D都唔得
顶端 Posted: 2007-01-28 12:04 | 87 楼
yucci

其实我都离开广州出去做野,我觉得广州做野五系好比D新人机会。所以出去外地做野,锣多D工作经验学多D野,见识多D,再回来广州闯
顶端 Posted: 2007-01-28 12:06 | 88 楼
肥牛肉
信望愛

Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:广州人成熟D啦!

Quote:
引用第84楼yucci2007-01-28 11:59发表的:

係2200前嘅事,果時番禺係郡,所以廣州都係番禺管.
顶端 Posted: 2007-01-28 12:06 | 89 楼
«12 3 4567» Pages: ( 3/7 total )
帖子浏览记录 版块浏览记录
蓝调粤语 » 粤语吹吹吹水区