本页主题: 【教學】錄歌教學 Cool Edit Pro 2.0 - ~~轉載~~希望可以幫到有興趣錄歌嘅朋友~ 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

幸福瞬間
隨意門@nnie
终身成就奖 优秀斑竹奖
级别: 论坛版主

多谢发贴的人[9704]

【教學】錄歌教學 Cool Edit Pro 2.0 - ~~轉載~~希望可以幫到有興趣錄歌嘅朋友~

Cool Edit Pro錄歌方法 0s4]eEXH  
&S^a_L:  
Cool Edit Pro錄音基本篇 CJ;D&qo  
(!ud"A|ab4  
要一個寧靜的錄音環境,帶上耳筒機,最好仲有mic架然後錄上人聲清唱,再將人聲加以制作,例如加上混音,回音,再調較大細聲,再同音樂mix埋一齊... * se),CP!s  
開啟Cool Edit Pro,首先到多軌錄音模式在Track1按右鍵,選Insert->按Wave from File,開啟一首音樂! 4YMUkwh  
ZB}zT9JaE  
在Track2按下紅色的[R],這樣代表會再Track2錄音! k%RQf0`T  
然後按左下角我用紅圈所圈出的紅點錄音制,咁就可以錄音啦! WAr6Dv,8  
而平時我會將一首歌,分開幾段或幾十段去錄的!就好似圖中咁,我用到Track3去錄! <.|]%7  
咁錄法,一來,方便較大細聲,二來,咁樣錄,好似d歌星錄歌咁,都係分段錄! ++kVq$9@y  
-z/>W+k  
錄完後,我就會向我用藍圈圈的位置按右制,將人聲同音樂聲的大細聲調較到適合的大細! 5t-(MY  
&I(3/u  
調較好後,就可以按左上角的Edit->Mix Down to File->All Waves \n0Gr\:  
f+Bv8 g  
最後到單軌編輯模式,按File->Save As->存檔類型選mp3->按Options-> 1 RyvPP  
把mp3的音質較到128Kbps,44100Hz,Stereo->按OK->存檔!大功告成! o<S(ODOfi  
bmC{d  
製作純音樂篇 )=h+5Z>E1  
1.可以用Cool Edit Pro將MP3歌cut聲,但大部份的歌,cut完後,音質都會變差,但有些歌會cut得好好,例如,陳奕迅的Shall We Talk,單車,我試過都係cut得好好的,大家不妨試試!方法:選 Effects -> Amplitude -> Channel Mixer -> Vocal Cut,唔係首首mp3都可以完成cut去人聲,視乎mp3音樂的質數! g*U[?I"sC  
2.將VCD放入光碟機,再用Cool Edit Pro開啟VCD MPEGAV文件夾內的dat檔.如果出黎的音樂有人聲,只要調整聲音,即調整左右聲軌即可,這種方法還可以看到vcd內的字幕,對錄歌,十分方便! K?wo AuY  
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ;;17 #T2  
%Y].i/".;P  
以上內容全屬轉載~~因為我冇咁多時間寫教程~ n\scOM)3  
但見到有好嘅都想同各位分享~更希望有更多人受惠~~ i/DUB<> p6  
如果各位都係對錄音同唱歌有興趣嘅可以試下用呢個軟件錄製~! a '<B0'  
錄製完之後就可以發上藍調俱樂部度同各位一齊分享~~ -1F+,+m  
+_fxV|}P  
有興趣嘅朋友可以按呢個下載: |>p?Cm  
q-0( Wx9|  
http://66.49.171.211/upload/gdbt/cooleditpro2.0.rar
[ 此贴被幸福瞬間在2007-05-03 02:19 AM重新编辑 ]
本人管理的範圍: 生活休閒區 -  藍調俱樂部、手機相關、活動區

~~幸福就如同天上流星...瞬間即逝~~

顶端 Posted: 2007-05-03 11:16 | [楼 主]
巴屎閉
至愛星爺
级别: 普通人

多谢发贴的人[535]

Re:【教學】錄歌教學 Cool Edit Pro 2.0

5识唱歌
顶端 Posted: 2007-05-03 13:06 | 1 楼
ericlow
无根无尘
级别: 强的不是人

多谢发贴的人[5667]

受教了,不过我唱歌5掂。
本来无一物,何处惹尘埃。
顶端 Posted: 2007-05-03 13:33 | 2 楼
幸福瞬間
隨意門@nnie
终身成就奖 优秀斑竹奖

Re:Re:【教學】錄歌教學 Cool Edit Pro 2.0

Quote:
引用第2楼ericlow2007-05-03 02:33 AM发表的: ;-`NT` #2  
受教了,不过我唱歌5掂。
(xW+* %  
_p8u &TZ  
唱歌只為舒法感情~~只要用心唱~~一定好聽~~
本人管理的範圍: 生活休閒區 -  藍調俱樂部、手機相關、活動區

顶端 Posted: 2007-05-03 15:00 | 3 楼
ericlow
无根无尘

多谢发贴的人[5667]

Re:Re:Re:【教學】錄歌教學 Cool Edit Pro 2.0

Quote:
引用第3楼幸福瞬間2007-05-03 15:00发表的: HsTY*^V  
|?J57(  
2z{B  
唱歌只為舒法感情~~只要用心唱~~一定好聽~~
iA{q$>{8  
要唱到好像你甘好听就好难啦。
本来无一物,何处惹尘埃。
顶端 Posted: 2007-05-03 21:42 | 4 楼
幸福瞬間
隨意門@nnie
终身成就奖 优秀斑竹奖

Re:Re:Re:Re:【教學】錄歌教學 Cool Edit Pro 2.0

Quote:
引用第4楼ericlow2007-05-03 10:42 AM发表的: kntY2FM  
&Ih }"  
要唱到好像你甘好听就好难啦。
4G:~|N.{p  
3r#['UmT  
你down過嚟聽~~ Fc[vs52  
真係失禮曬呀~~~ 41=H&G&  
其實論壇唱歌好聽嘅大有人在呀~~~ 只係個個都怕醜同低調啦~~ @_"cMU!  
我身為版主嘅~~就唯有做先頭部隊出嚟獻醜囉~~

顶端 Posted: 2007-05-04 05:33 | 5 楼
vincentco
拒做大猫扯线小丑

多谢发贴的人[9151]

哎呀!来迟了支持靓靓........
顶端 Posted: 2007-05-04 12:36 | 6 楼
幸福瞬間
隨意門@nnie
终身成就奖 优秀斑竹奖

Quote:
引用第6楼vincentco2007-05-04 01:36 AM发表的: N:Q.6_%^  
哎呀!来迟了支持靓靓........
|1 qrU(  
Ff>X='{  
一D都唔遲~~多謝你入嚟~~~ ?s>_^xfD  
幾時可以聽到你嘅歌聲呢~~~~~~

顶端 Posted: 2007-05-05 13:50 | 7 楼
~~小猪~~
猪一只
级别: 仙人

多谢发贴的人[322]

好5错既一个软件呢啊!!!我都用紧!!!
顶端 Posted: 2007-05-21 16:05 | 8 楼
长腿叔叔
风一样的男子
级别: 高人

多谢发贴的人[4166]

死咯,吾知系米又老左呢,点解看极都吾明的
顶端 Posted: 2007-05-29 12:12 | 9 楼
安叔

多谢发贴的人[1123]

咁得意我又载来玩下先
顶端 Posted: 2007-05-30 20:56 | 10 楼
pandachy
小小 & Fly

多谢发贴的人[1157]

Re:Re:【教學】錄歌教學 Cool Edit Pro 2.0

Quote:
引用第9楼长腿叔叔2007-05-29 12:12发表的: 1-4*YrA  
死咯,吾知系米又老左呢,点解看极都吾明的
y3V47J2o  
\w{fq+G  
米话你啦~~~我甘厚生都唔明啦~~~~
顶端 Posted: 2007-06-16 16:16 | 11 楼
pandachy
小小 & Fly

多谢发贴的人[1157]

下载唔到啊????
顶端 Posted: 2007-06-30 13:44 | 12 楼
幸福瞬間
隨意門@nnie
终身成就奖 优秀斑竹奖

Quote:
引用第12楼pandachy2007-06-30 02:44 AM发表的: D8_-Dvp7H  
下载唔到啊????
2KmPZ&r  
?r6uEZ  
我對你個網真係投曬降~~~我試咗~down到~~

顶端 Posted: 2007-07-02 12:57 | 13 楼
jasonhand
西米濑仁

多谢发贴的人[52]

可以试下先
顶端 Posted: 2007-07-02 13:05 | 14 楼
daniel975
级别: 新人

多谢发贴的人[23]

我都有啊~~~不过唔系几识用~~~多谢LZ分享啦~~~~~~~~
顶端 Posted: 2007-07-06 19:28 | 15 楼
颠佬
级别: *

多谢发贴的人[]

一直都用紧此录音软件~
顶端 Posted: 2007-08-13 12:08 | Unknown 16 楼
joanlai
级别: 新人

多谢发贴的人[5]

用過這個軟件,但錄好聲音後不知道怎麼編輯
顶端 Posted: 2009-05-10 13:44 | 17 楼
帖子浏览记录 版块浏览记录
蓝调粤语 » 影音技术学习交流