本页主题: 第一屆情感路上 原創故事徵文活動帖 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

bennypower
齐来力撑粤语
级别: 论坛版主

多谢发贴的人[6600]

第一屆情感路上 原創故事徵文活動帖

遊戲詳細説明可以瀏覽以下地址: C.hRL4+;Zm  
http://www.canton8.com/forum/read.php?tid=82812 X@@7Qk  
不允許灌水,違反者刪除帖子警告處理,參加者可以修改自己嘅故事文章,修改到最好爲止,活動于2007.5.13.結束。希望大家多點支持斑竹開展活動。
(.9H1aO46|  
[ 此贴被bennypower在2007-07-28 00:24重新编辑 ]
本人管理範圍:戀愛方程式及BBS版務

毛主席语录第38章 第5节第27句:不以结婚为目的的谈恋爱都是耍流氓.

Fuck His Mom! Hit The Hard!
顶端 Posted: 2007-05-09 21:31 | [楼 主]
bennypower
齐来力撑粤语

多谢发贴的人[6600]

感情路上徵文活動 q\2q3}n  
>K }j}M%  
其實我同我女友故事可以話好複雜又可以好簡單,畢竟活動自己搞奉上自己點滴故事。 B$R"Ntp  
f)`_su U  
我同我女友係五年前係disco認識嘅,對方係我一個同學表妹,當初我並不留意甚至有小小唔喜歡添,皆因我問距咩名嘅時候距竟然“啤”住我,我唔多喜歡呢類型女仔太高傲了,後來大家認識左之後發覺其實距都唔係咁高傲吖,而仲有點傻傻的樣子思想比較單純,好得意,後來大家都有感覺係埋一齊,往後日子我同距都好開心,行街吃飯去旅行,當初的我陶醉係好幸福世界裏面,以爲找到自己所嚮往嘅生活。 ^}JGWGib=+  
.lclW0*  
點知1年之後,我同距出現第三者,當初我同距日日就耍脾氣,大家都無開心日子,感情出現矛盾,之後的2年3年4年裏面距不斷重復又重復咁犯錯大家矛盾好似日漸升級成爲唔可能解嘅死結,我曾經檢討過自己係未我對距未夠好?係未唔夠滿足距購物欲?所以距對我嫌棄?但日子一日一日咁過,我開始變得模糊,變的似水一樣,感覺消逝了,後來清醒之後了解好多爲何我同距搞到呢家咁嘅田地!當初我很痛恨對方,事到今日好似一切都成爲過去一樣,沒有仇恨,沒有妒嫉,沒有煩惱咁,終于係今年07年4月5日我同距用好和平方法結束左5年嘅感情,很難面對距,或許我唔可以忘記以前種種快樂的日子,又或許我唔能夠忘記距所對我做過的一切,但係時間總會幫助到我忘記一切,好等我同距一齊快樂與悲傷的事煙消雲散。
本人管理範圍:戀愛方程式及BBS版務

毛主席语录第38章 第5节第27句:不以结婚为目的的谈恋爱都是耍流氓.

Fuck His Mom! Hit The Hard!
顶端 Posted: 2007-05-09 23:01 | 1 楼
DJKK1012
醒趴!
级别: 仙人

多谢发贴的人[1506]

因為愛,所以自然而然走在一起,分享一排濃情朱古力,同喝一杯木瓜奶昔,甜蜜在心頭。 m2%OX"#e  
=ttvC"4?  
  因為寂寞,所以另覓安慰,在黃昏下背靠著背,各自觀賞另一片天空上的夕陽。 1r!o,0!d-'  
)uj:k*`)  
仲記得“流星花園”裏面提過,每一個愛情都有一段保質期,因為會消失,所以才有價值,才會珍惜。秦始皇活得最起勁嘅時刻在尋找長生不老藥的歷程,真的給他找到了,他很快就會自盡。 7Cx*Ts$  
V*xo3hU  
  你問今天愛了,明天不再愛怎麼算?我說到時再打算。 0:NCIsIm<  
#b u]@/  
  你問當兩人之間只剩下感情怎麼辦?我說到時再辦。
本帖最近评分记录:
  • 银纸:68 | 操作人: bennypower | 理由: 感情路上原創故事徵文活動 季軍
  • 银纸:38 | 操作人: bennypower | 理由: 獎勵參加活動

• 顶端 Posted: 2007-05-10 00:32 | 2 楼
    幸福瞬間
    隨意門@nnie
    终身成就奖 优秀斑竹奖

多谢发贴的人[9704]

Re:第一屆感情路上原創故事徵文活動帖-by bennypower

同你相識時~~我啱啱同佢開始~~ p$5uS=:4`8  
    嗰次係我同你第一次見面~~你俾我嘅感覺~~就好似一個"白馬王子"咁~~ Ly\  `  
    只係~~當時我心有佢~~完全感覺唔到你留意緊我~~ x9QUo*MT  
    Fe r&X  
    2個半月後~~我同佢因為距離同埋第三者嘅關係~~結束咗呢段似是而非嘅戀愛關係~~ O4)'78ATp  
    你因為關心我同安慰我嘅原因~~同我嘅聯絡日益增加~~ eo#2n8I>=1  
    好快~~大家都感覺到彼此對對方嘅心意~~只係未敢確定~~ a ~  
    2p^Jqp`$  
    喺你刻意嘅安排之下~~我哋一班朋友喺你嘅地方渡過咗一個好愉快嘅一日遊~~ /Bt+Ov3k  
    亦喺嗰次之後~~我哋肯定咗彼此喺對方心入面嘅地位~~開始咗呢段1年半嘅戀人關係~~ pr;n~E 'kq  
    同你一齊之後~~雖然唔開心嘅俾開心嘅日子要多~~但從來都冇後悔過~~ fGZZ['E  
    因為彼此係真係有用心去愛過對方~~只係我清楚咁知道~~你對我嘅愛~~亦只能到此為止~~ bcM65pt_C  
    Z-md$=+}w  
    曾經一次又一次嘅想過先讓我離開你~~但係因為種種原因~~始終冇咁做到~~ ~J~@mE2ks  
    因為唔忍心喺你最需要人支持嘅時候離開~~更因為唔忍心做傷害你嘅人~~ /nPNHO>U  
    縱使到最後我被你傷到心力交瘁體無完膚~~我依然冇後悔過~~ ~__r- z  
    因為我一直都係用心去為你~~~用心去愛你~~~ ILN Yh3  
    MNuBZnO  
    唔經唔覺~~原來我哋都分開咗4個月~~ EgE% NY~  
    期間有好多曖昧嘅關係出現過~~但係要醒嘅一定會醒~~~ 3I"xuKxc  
    我決定不再為我哋之間嘅"情"去糾纏~~因為已經唔再重要~~ 3np |\i  
    我只願你以後嘅每一日都能過得開心健康同幸福~~咁樣已經好足夠~~ [6ycs[{!  
    OON]E3yy  
    最後衷心咁祝福你~~早日搵到你心目中~~"完美嘅女人"~~
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:88 | 操作人: bennypower | 理由: 感情路上原創故事徵文活動 亞軍
  • 银纸:38 | 操作人: bennypower | 理由: 獎勵參加活動
  • 本人管理的範圍: 生活休閒區 -  藍調俱樂部、手機相關、活動區

~~幸福就如同天上流星...瞬間即逝~~

顶端 Posted: 2007-05-10 15:32 | 3 楼
    yucci
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[6068]

越来越发觉,自己并不太需要爱情。过去一直以为能够在爱情中找到一些快乐、一些依靠。但越沉迷、越执着,反而一步一步把自己推向悬崖...... 'K!u}py  
        >D\jyd$wh&  
        真正地要自己试着放开。原来放开了并没有想象中的可怕,反而心里轻松了不少。过去的自己真的很傻,傻的很可怕,盲目地爱、盲目地向前冲,直到头破血流了,还不懂得回头。这么多年来,就因为爱情,将我纯真的心灵一步一步地摧毁。我得到了什么?幸福、快乐?曾经拥有的感觉吧。最后伴着我的是伤心的回忆......回想起来,自己真的错了,爱情让人更加贪婪,欲望永无止境!我纯真善良的心到哪里去了,这就是交换的代价吗?要我一次又一次地和魔鬼谈判、和死神交易,值得吗? ["u:_2!4P  
      >h Rq  
      或者放开怀抱,试着忘记过去,天空会更加蔚蓝、世界会更加美丽。只要不去接触欲望的东西,就不会再有那些可怕的经历。天使都因为迷恋凡间,而失去翅膀。其实天空比人间更加美丽,后悔的时候还可以找回翅膀吗? a_T3<  
      EGL7z`nt  
      “只要我不醒来,世界就不会存在。”世界的概念,只是个人的认识罢了。从不同的角度看,就有不同的世界。当你消失了,你认为的世界也就一起跟着消失了。不要把世界想得太可怕,这样或许能活得快乐一点。得不到的就算了,反正也不是只有你一个人得不到,太执着反而令自己失去更多。拥有那颗纯净的心灵,已经很足够了。贪婪是会被魔鬼侵蚀的。 l-gNJ=l+K  
    i-YSt5iq  
      能够想明白这些,比继续拥有爱情来得可贵。现在努力地净化我的心灵,把魔鬼驱赶出去。忘记吧,过去的一切,我根本不需要你们,没有你们我会活地更美好!
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:88 | 操作人: bennypower | 理由: 感情路上原創故事徵文活動 亞軍
  • 顶端 Posted: 2007-05-11 05:55 | 4 楼
    karrie228
    飛天少女猪事丁
    级别: 普通人

多谢发贴的人[409]

Re:第一屆感情路上原創故事徵文活動帖-by bennypower

从来都没有想过~我的爱情,竟然来得如此简单... 2:jWO_V@  
    2000年的暑假,跟他在网络上认识了,也不知道那算不算是网恋,因为,那时的网络才刚刚流行起来. 尽管从来都没有见过面,和他,却有一种说不出的感觉. 也许是彼此不认识的关系,跟他,竟可以毫无保留地谈天说地...半个月后,跟他见面了.然后,自然地谈恋爱了. KsDovy<  
    2v\<MrL  
    也许是因为朋友的不看好,或者是因为以前经历, 对于这段来得容易的感情, 我没有抱有太大的希望. 象其他分隔两地的恋人那样, 我们靠的只是电话,书信,还有那一星期一次的见面来维系彼此的感情..日子,就那样平凡的过去了... !+)5?o  
    X(npgkVP\  
    说来也可笑,以前读书时去努力维系的那初恋,一点结果也没有. 而这段"巧遇"的爱情, 却可以那么简简单单的走下去. 从朋友的不看好到他们的认同, 时间的积累, 与他的感情, 可以说是日积月累回来的, 他是那么一个不会说甜言蜜语的男生, 他是那么一个闷到透顶的男生, 而我, 就是那么一个被这样一个男生所吸引的女生.. WbwS!F<au  
    (7 O?NS  
    也许上天觉得我跟他的感情太过于平淡, 考验, 还是来了.2003年的11月, 我要跟随家人搭上飞机, 去一个完全陌生的国家--美国. 那天, 他没来送我机,因为大家都不能忍受那种感觉..只记得,我临走前一晚,电话那头的他, 悄悄的在哭泣.. 我呢?泪水也没有停过, 心里的感受,到了今天回想起,还是有那么一种心痛的感觉... eJy}W /  
    4(%LG)a4S  
    他,依旧是那个不会说甜言蜜语的他, 临走前问他,我走了, 你怎样?他什么也没有说,只是给我放了一首歌--张学友的"祝福"..他说,留意歌词......那一刻,我知道,他一定会等我.. OnND(YiX  
    \sEH)$R'  
    到了美国的日子, 没有停止过想念他,那时的我,省吃省穿,就是为了买张电话卡给他打电话. 想起那时的我,原来,我也可以那么的坚持.. }8Yu"P${Y  
    身边不了解我的朋友开始笑我笨,笑我这么辛苦的维持这分隔两地的感情. 也不知道那来的勇气, 我就那么一句, 我愿意. 从来没有后悔过, 尽管辛苦.. IJk<1T7:(W  
    DyCnL@  
    :>*0./hG  
    如今, 跟那个闷闷的他已经快7年感情了. 当中我们什么都经历过, 开心,不开心..吵吵闹闹.我们却也愿意继续这样下去..他,依然是那个又闷又笨的他..我, 依然是那个甘愿接受他一切一切的我..
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:188 | 操作人: bennypower | 理由: 感情路上原創故事徵文活動 冠軍
  • 寧願笑著流淚゛也不哭著說後悔
    顶端 Posted: 2007-05-11 07:54 | 5 楼
    无名氏
    级别: *

多谢发贴的人[6001]

又回忆起高中的傻事。距系我的师妹。我中考后没留翻自己本校,去左个新的环境!高一果阵糊糊涂涂感过去,当时玩瘾重。所以没把其他事放在心! X<<FS%:+  
    !-~sxa280r  
    当迈入高二时,伴随着又一届的新生到来,她出现了!认识她系一个很偶然的机会!我地班一个同我玩得几好的F同隔离班一起倾计,我见到我个F,就打招呼。就一起倾埋一份。距就在其中,后尾先知距系距地班的班长。可能人都系感官动物,距比我的第一感觉:白白净,带副粉红色框的眼镜,斯斯文文。属于我几中意的类型!不过当时仲没有追求的冲动。 nC5]IYL|  
    bWg!/K55  
    可能系注定的,一次舞台剧表演,令我地有了进一步的认识。从那时起,我心里产生一种莫名其妙的感觉。不过只停留在内心。只系和好友一起讲起先会适量地表达下自己的感觉! m9mkZ:r(kV  
    >9Z7l63+}  
    高三拉,忙依样忙果样!本来已经丢淡的感觉随着X‘MAS的来临,心中忽然有种要行动的冲动!我买了合巧克力包装好,在周六补课果阵捻住叫比距!我去到距地班外叫距,记得当时旁边仲有好多认识的,距地忽然好似预先有准备感为我做势,我忽然心跳加速!距可能系怕丑,我个F就帮我挪左就入去比距!最终都送左出手,自己都算没后悔啦! D zdKBJT+  
    =Bos>;dl  
    后尾始终由于种种原因我自己都没再打算去坚持到底。一段暗恋的感觉就随着我离开我的中学生活而结束!
    [ 此贴被bennypower在2007-05-11 18:07重新编辑 ]
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:28 | 操作人: bennypower | 理由: 感情路上原創故事徵文活動 鼓勵獎
  • 顶端 Posted: 2007-05-11 14:40 | 6 楼
    Mc.大醜醜
    寂寞空虛。
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[6997]

一切从学校个论坛开始,当时仲系做紧论坛噶版主,后尾无意中见到"能能"两个字,觉得几得意下, NL-V",gI-~  
    之后睇咗下距资料,发觉原来系同我一个地方噶,所以就加咗距Q, ]92=PA>75  
    后来先知!`~填写地址果个五系ID嘅本人, "%ZAL\x  
    ID嘅本人五系和我一个地方嘅~~ 8 Y))/]R  
    之后大家就系Q度开始倾计..倾下倾下,大家都几倾得埋... q" u,r6ED  
    果阵系冬天, 因为学校嘅关系,搞到我要冲冻水, 好搞笑嘅系~距帮我起咗"雪条"呢个花名,当然,我帮距起咗个好得意嘅"雪人"... 就甘~~我哋都有咗对方嘅称昵. v,jB(B^|Z  
    ^+O97<#6C  
    距比我底一届~算系我师妹吧. KT0Pmpp5  
    不过距当时有男朋友噶..... 不过又点呢, 我哋一样甘好倾.... hu 5o{8[  
    一路倾一路倾~~我哋个QQ聊天记录竟然倾咗2600几页~~ 4ah5}9{g  
    算系最多嘅一个了..后尾距同我讲, 距男朋友五珍惜距~经常对距好冷漠, 当时还未有沟距嘅想法`不过当时每天都期待距嘅信息,在乎距所讲嘅一齐...发觉自己都慢慢中意咗距~~ a,eEP43dn  
    -Yg?@yt  
    直到.....我哋就黎放假嘅时候... 果时距也提出咗跟距男朋友分手了... \xKhbpO~  
    "4L_BJZ  
    6月28号,因为我朋友嘅一个打赌~~ %&!B2z}  
    我同距见面了,当晚我哋仲一样好平常甘倾计~虽然一路都五知倾D乜~~不过都系有果句就倾果句喇~~ %']`t-N8  
    我朋友嘅打赌系~~如果我哋Kiss咗, 我朋友就受罚饮距 用可乐沟矿泉水嘅饮料...28号果晚仲未同距Kiss. T/?C_i  
    W?gelu]  
    跟住我29号果晚又约咗距出黎...都一样系倾计~~ )v %tyU  
    后黎差五多要返宿舍了, 即11点多了... 果阵当然仲五舍得返宿舍..所以我就提议去距课室坐下.. cd;~60@K  
    直到11点半嘅时候...因为宿舍大门要关门嘅关系...一开始距就催我话返宿舍了,(其实系想催我快D主动)呼~ oO9 yI^  
    过咗两分钟...我开始同距Kiss了, 虽然净系Ki咗十几秒...但当时我个心已经甜晒~~当时就觉得我系呢个世界最幸福嘅人~~~ h]WW?.   
    Ki完之后就返宿舍囖... 还记得系教学楼下边~五知你系五系故意跌噶,我扶住咗你~~果阵我哋就开始拖手仔了.. ?ajVf./Ja  
    一路拖手仔拖到就返到宿舍嘅路上...你卑咗 我呢世嘅第一个Good bye Kiss I\f\k>;  
    m0N{%Mf-  
    一直..1号,2号,3号,我哋晚晚见面...晚晚都倾到好夜...最后果晚(放假返屋屋) 我哋一直倾到1点几~~还记得果晚我哋kiss,Ki到嘴都麻晒..... I Z@M K  
    4号...放假了....我哋都各自返咗屋企.....还记得15号去咗你度(茂名).. 一直玩咗个星期...我离开嘅时候我哋都依依不舍...果晚我无留低...我后悔了.... Mo]  
    YJ>P+e\o9  
    直到20号我返屋企~~~我哋嘅感情危机出现了...(私-做咗好伤距心嘅事-省略) 7)*QX,4C  
    \9 k3;zw  
    到最后我仲系同你好返咗... BOme`0A  
    直到8月15号我上咗广州...17号我哋正式同居咗~~ ztC>*SX  
    我哋一齐住嘅日子,系我觉得最开心,最快乐,最幸福嘅时段... 8aI^vP"7`=  
    同你同居咗3个月....最后都系搬咗返宿舍... _.xicov  
    Muok">#3.  
    4个月后,我哋分手了..............
    [ 此贴被MC.醜仔在2007-05-14 23:38重新编辑 ]
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:28 | 操作人: bennypower | 理由: 感情路上原創故事徵文活動 鼓勵獎

• .....................
    顶端 Posted: 2007-05-11 23:39 | 7 楼
    sarah0912
    级别: 新人

多谢发贴的人[1]

2月14号,一个很特别的日子! 很期待这天, 为了跟他能够很方便地通讯,用尽办法撒妈妈娇要她给我买部手机. 2月14日的一早就拉着妈妈,更拉着弟弟,一起到手机商店里挑选我的第一部属于自己的手机…这部粉红粉红的手机或许就是我这辈子最好的情人节礼物! ]~9YRVeC  
    ~N8$abQJV  
    手中拿着新手机,想尽快学会输入法,让我用它发第一条短信给他!呵呵… S6{u(= H  
    ycrM8Mu 3  
    回到家中,呆呆地看着手机,期待与他的约会,但是始终都没有这个勇气打电话给他…算吧!还是乖乖地呆在家吧. 于是准备去睡觉的时候,手机响起来了…奇怪!是个不认识的电话号码啊…是不是打错了呢? 没多久,它就挂掉了~ 还是睡觉吧… u2cDSRrqT  
    L/)Q1Mm  
    第二天,很早就醒了,在床上拿着手机打滚的时候,突然觉得这个号码很眼熟,像是在哪里见过?! 于是我把厚厚的同学录拿出来一个一个地对…啊?! 是他?! 怎么会是他呢?! 是否打错电话呢? 没理由吧! 是有急事找我? 嗯~可能是!于是拿起电话就打过去… *#j_nNM4  
    x<=R?4@rq  
    Do…Do…Do… “喂?”他妈妈接了电话. :_pn|  
    “哎…喂. 麻烦请问周嘉熙在家吗?” zE?@_p1gei  
    “你是谁啊?” T]2=  
    “哎…我…我是他的同学.” 4E@_Fn_#  
    “你是不是昨晚跟他打了一晚电话的那个女孩啊?” pQk@ +r  
    “吓???” |D1TSv}rZD  
    “你等一下.” @cn8m  
    ?D=C8EX  
    “喂…”他终于接电话了. 98lz2d/Fcq  
    “喂!你昨晚是给我打电话吗?” rV B\\  
    “! …没有啊!可能打错了!” a&<_M$J&  
    “哦…你昨晚是否跟她打电话了?” 7,FhKTV1/  
    “你怎么知道的?!” mJ+mTA5 bW  
    “你妈妈说的啊!她还说是我呢!既然没事,那么没事了!拜拜!” !CR#Fyt+9  
    “… 哦! 拜拜…” P9 qZjBS  
    R+ tQvxp#  
    两年后,一通偶然的电话,一段家常的谈话,才知道原来那个“打错”的电话并不是偶然的,原来我跟他是彼此喜欢对方。可惜已经太迟了…
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:68 | 操作人: bennypower | 理由: 感情路上原創故事徵文活動 季軍
  • 顶端 Posted: 2007-05-12 18:10 | 8 楼
    toomyou
    ?♡.TOMMY
    级别: 圣人

多谢发贴的人[291]

记得,当时距读紧高一,我读紧高三.面临毕业嘅一年啦.!果陣時係學校,我都算係幾出名下咖!~成日都傳,又邊個邊個師妹對我有好感啊甘!!不過我好少去理呢D野,而距都成日比人話對我有好感,我都無理到距..但,就係係一次偶然嘅碰撞度..我認識佐距,果日我比d同學推佐下,撞親係度裝水嘅距!~之後我就道歉啦.. ;!)gjiapw  
    ebhV;Q.  
    距接受佐!!我就同距開始有計傾啦.!有日,距忽然閒用一本筆記本寫佐好多野穩人摞上黎課室比我,當時我真係超愕然啊!~全世界都望住我啊係個班度!!之後我就睇距寫嘅野,我又茴番距!!感覺就好似傳紙仔甘,不過就係大本D之嘛~!!~慢慢慢慢發現傳聞嘅野原來係真咖~!因爲我覺得距真係勁留意我啊..距知道我好多好多野,連我中意去邊度玩,有無拍拖,就連我QQ號碼距知道..距話距係一閒貼紙相鋪度穩到咖!~我當時真係無奈! =J'&.@D wz  
    8JU{]Z!G<;  
    記得果陣係國慶放假7日, 距約我出去行街..因爲我當時已經有女朋友了.我唔想出..我就係QQ故意同距講.."行街又有咩好行啊..你又唔會比我拖住行嘅!!"距回答話,"我會,只要我主動,咩都得!"我暈..果陣真係唔想啊!我就走佐!直到晚上,我同D兄弟去燒烤,我就唸番起今日下就d也,我忽然閒想叫距出黎,我就打佐比距,距一口就應承佐話過!!我出去接距嘅時候,我就同距講,今日講嘅係咪真咖?!距話係,我就拉實距啦!估唔到一句遊戲話就溝佐距~! a2B9 .;F  
    EOo,olklC  
    之後我地經歷過好多好多..有開心,有傷心,有擔心,有偏心,有變心.....我地一齊第二年我去佐當兵!距領徹底明白時間同距離係愛情嘅死敵!我輸佐!!..距受不住世俗嘅誘惑~!距跟佬走佐,不過而傢我過得仲好...因爲我有一個比距好一百倍嘅女人..!~
    [ 此贴被bennypower在2007-05-13 17:52重新编辑 ]
    本帖最近评分记录:
  • 顶端 Posted: 2007-05-13 13:15 | 9 楼
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » 恋爱方程式